Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința medicului Vadim Scarlat, învinuit în dosarul „mitei pentru judecători” de trafic de influență. Conform materialelor cauzei, medicul avea calitatea de învinuit într-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii Chişinău pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, încălcare soldată cu decesul unui nou-născut.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, având intenția de a minimaliza răspunderea sa penală şi de a evita efectuarea unei expertize peste hotarele Republicii Moldova, Scarlat a transmis unui magistrat, prin intermediul unui asistent judiciar și al unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău (învinuiți, şi ei, în cauza dată), 2000 de euro, ca magistratul să emită o soluţie favorabilă. 

„În final, judecătorul ”remunerat” a admis integral plângerea învinuitului și a respins atât demersurile procurorului, cât şi ale părinţilor copilului decedat, fiind obținut rezultatul scontat. De menționat că, în cadrul urmăririi penale, medicul și-a recunoscut vina integral, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta săvârșită. Iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, acesta riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 150 000 de lei la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani. Asupra bunurilor mobile și imobile ale învinuitului, în valoare totală de 932,282 lei, a fost aplicat sechestru”, mai scrie în comunicat.

Amintim că, pe parcursul anchetei, Scarlat s-a aflat în arest preventiv la domiciliu, iar ulterior i-a fost aplicată obligativitatea de nepărăsire a țării.

În cadrul dosarului amintit au fost reținute zece persoane: trei judecători de la Curtea de Apel, doi judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică.