Noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu spune că creșterea inflației din acest an, care este prognozată de BNM nu va avea un impact sesizabil asupra activității sectorului real al economiei naționale din perioada respectivă.

În cadrul unui interviu cumulativ, în care mai multe instituții mass-media au adresat întrebări noului Guvernator, Armașu a fosty întrebat de redacția Deschide.MD, dacă creșterea inflației va afecta dobânzile la creditele bancare și în ce măsură? În opinia dvs., vor avea agenții economici de suferit din această cauză?”

„În ultimii trei ani, ratele de dobândă la credite au înregistrat o evoluție stabilă de diminuare și în prezent au atins valori minime istorice.  Actualmente, legătura directă dintre inflație și ratele  la creditele bancare nu este una semnificativă, asupra ultimelor influențând și o mulțime de alți factori (nu doar inflația). Astfel, creșterea inflației din anul 2019, conform prognozei publicate în Raportul asupra inflației, nu va avea un impact sesizabil asupra activității sectorului real al economiei naționale din perioada respectivă”, a fost răspunsul Guvernatorului. 

Armașu mai spune în același interviu că actualul sistem bancar se deosebește foarte mult de ceea ce a fost cu trei ani în urmă, când conducerea BNM-ului a fost preluată de Sergiu Cioclea: „În această perioadă au fost implementate o serie de reforme în urma cărora băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și reziliente, însă vom continua procesul de transparentizare a acționariatului, cu scopul de a proteja interesele deponenților și cele ale clienților băncilor. Acum avem un sistem bancar cu investitori de calitate care au venit cu noi strategii de dezvoltare a serviciilor bancare etc.”