Deși interzise de legislație, cadourile electorale au curs gârlă în ultima lună, scrie Ziarul Național.

Potrivit celui de-al doilea raport elaborat de Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 a Asociației „Promo-LEX”, valabil pentru perioada 10 decembrie 2018 - 8 ianuarie 2019, cei mai „darnici” concurenți electorali sunt socialiștii, cei din Partidul Șor, dar și democrații. 

Astfel, Misiunea de observare a alegerilor a descris în raport 46 de cazuri de oferire a cadourilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 36 de cazuri de distribuire a pliantelor informative și 23 de întâlniri cu alegătorii, toate fiind atribuite celor trei partide menționate mai sus. 

În aceeași perioadă, Partidul „Șor” a organizat și 12 concerte, iar PSRM și PD au implicat și fundațiile de binefacere apropiate liderilor acestor partide. 

„Promo-LEX” a documentat și 56 de cazuri de oferire de către concurenții electorali a jucăriilor și dulciurilor pentru copii de Revelion, 22 de evenimente pentru copii, dar și zece cazuri de oferire a bunurilor materiale, cum ar fi bilete de avion, haine, mașini de spălat, echipamente pentru calculatoare etc. 

Partidul „Șor” a oferit și carduri sociale, iar PD a organizat două excursii și a oferi în calitate de cadou brazi.

În total, evenimentele organizate de concurenții electorali ar fi costat, potrivit estimărilor efectuate de către observatori, 3,7 milioane de lei. 

Același raport arată zece cazuri de folosire a resurselor administrative, șapte dintre care de către PD, două - Partidul „Șor” și unul - Partidul Nostru. 

De asemenea, implicarea persoanelor străine în campania electorală este utilizată și acum (unul în favoarea candidaților PD și altul - pentru candidații Partidului „Șor”), dar și folosirea imaginii președintelui Igor Dodon pentru lansarea a 19 candidați socialiști în circumscripțiile uninominale, lucruri interzise de legislația electorală.