Semnarea de către Dmitri Medvedev al unui decret care provoacă dificultăți pentru exportul R. Moldova în Rusia, l-a determinat pe Dodon să trimită o scrisoare către premierul de la Moscova.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Dodon precizează că Rusia a eliminat, de la 1 Ianuarie, taxele pentru anumite categorii de mărfuri din R. Moldova.

 

Reiterez că de la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizînd astfel înțelegerile obținute anterior de Președinții FR și RM.”, a scris Dodon.

Doar că intrarea în vigoare a hotărârii guvernului de la Moscova prin care este interzis importul mărfurilor care tranzitează Ucraina a creat „riscuri”.

Această Hotărâre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitînd Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport. Pentru soluționarea problemei respective suntem in contact cu conducerea Federației Ruse.”, a scris Dodon.

De asemenea, Dodon spune că a luat sub control situația și va identifica o soluție.

Astfel, anunț agenții economici din Moldova (producătorii și exportatorii) că Președintele Republicii Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei și soluția va fi identificată în zilele apropiate.”, a scris Dodon.

ppAmintim că premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziție privind interzicerea mărfurilor din Ucraina sau care tranzitează teritoriul Ucrainei.