Silviu Condrea, șef al secţiei Radiologie şi Tomografie Computerizată a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală și primarul de Trușeni, Ion Apostol, sunt cei doi deținuți din izolatorul CNA de la care colegul lor de celulă ar fi cerut mită pentru a-i scoate la libertate. Numele actorilor implicați, dar și epopeea cauzei penale, au fost aflate de către reporterii Deschide.MD după ce săptămâna trecută PA și CNA ne anunțau printr-un comunicat că un bărbat cercetat pentru acte de corupție a călcat pe aceeași greblă penală în timp ce se afla în custodia lor.

Absurdul din toată povestea asta e faptul că ea începe de la „macaroane pe urechi” și se termină la cătușe.

Surse apropiate anchetei spun că, Sergiu Rusu, reținut anterior pentru luare de mită ca să prelungească arenda mai multor spații din raionul Anenii Noi, ar fi eroul care încerca să le salveze pielea colegilor de celulă. 

Împărțind cei patru pereți cu Apostol și Condrea, bărbatul din Anenii Noi le-a propus celor doi „serviciile” sale contra cost: 5000 și respectiv 7000 de euro dându-le asigurări că îi poate ajuta în privința schimbării măsurii preventive. 

Aceleași surse precizează că atât Condrea cât și Apostol „nu au luat în serios discuția cu Sergiu Rusu, din motiv că acesta se afla în izolator și că nu ar fi putut să-i ajute cu ceva concret”. 

Ironia sorții - sau poate o coincidență încă neexplicată - face, însă, ca la scurt timp Rusu să fie eliberat din arest și plasat sub control judiciar -  acesta fiind un prim moment când Condrea și Apostol au început să dea crezare „poveștilor” relatate de colegul lor.

În timp ce-și strângea lucrurile din izolator, Rusu revine cu o ultimă tentativă de a-și propune serviciile celor doi deținuți care aveau să rămână după gratii. La rândul lor, Condrea și Apostol i-au dat date de contact ale soțiilor pentru a vorbi cu pretinsul „salvator”. 

Fiind încrezător în puterile sale „malefice” pentru statul după gratii, bărbatul începe să le sune pe soțiile celor doi, deja, foști colegi de celulă ca să poată intra în vreun fel în posesia banilor. Într-un final, femeile s-au prins că ar putea rămâne și fără bani, și fără soți, fapt care le-au motivat să-l denunțe pe Rusu oamenilor legii. 

În anale, penalul din Anenii Noi mai are două condamnări, una la Hâncești, iar alta în România când Tribunalul din Sălaj l-a condamnat la cinci ani de pușcărie pentru criminalitatea organizată. 

Într-un final, Procurorii Anticorupție i-au găsit ac de cojoc lui Rusu, aplicându-i încă odată accesoriul anticorupție - cătușele. Bărbatul și-a recunoscut vinovăţia în săvârşirea infracțiunilor incriminate, iar dacă acesta va fi găsit vinovat el riscă o pedeapsă maximă de 7 ani de închisoare, sau o amendă de cel mult 6000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.