„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” Asta se strigă acum 29 de ani pe străzile orașului care a înțeles că stă în puterea lui să schimbe istoria și a făcut-o. A plătit, atunci, cel mai crud tribut de sânge.

În 17 decembrie 1989 la Timișoara se trăgeau primele focuri de armă și cădeau sub gloanțe primii tineri ai Revoluției! Însetați de libertate, și-au pus piepturile goale în fața soldaților care au urmat ordinele criminale. Orașul martir își plânge astăzi morții.

Așadar, în urmă cu exact 29 de ani, oamenii s-au îndârjit, atunci când au văzut că Armata și-a îndreptat armele înspre popor și au ieșit în stradă în număr tot mai mare.

Oamenii circulau pe străzi, în grupuri mari, în încercarea de a aduna și alți camarazi să strige alături de ei împotriva regimului lui Nicoale Ceaușescu. Miliția a intervenit și a început să facă arestări, Armata a scos prin oraș tancuri și TAB-uri în încercarea de a-i intimida pe manifestanți, iar aceștia, furioși, au spart vitrinele magazinelor din zona centrală.

La Spitalul Județean, la Urgențe, holul era plin de oameni care așteptau la coada să fie preluați de medici. Locul devenise un infern. Răniți plini de sânge zăceau peste tot, pe târgi, pe jos, iar aceștia gemeau de durere. 62 de oameni au murit în 17 Decembrie 1989 la Timișoara, iar câteva sute au fost răniți.

Încercarea disperată a regimului Ceaușescu de a înăbuși în sânge Revoluția de la Timișoara avea să dea în clocot spiritul unui oraș care a decis atunci să se opună cu toate forțele unor ordine criminale. Fiecare mort, fiecare rănit scotea în stradă în următoarele zile alți o sută sau o mie de oameni. Urmau 3 zile de teroare în care timișorenii își dădeau întâlnire în Piața Operei și redescopereau solidaritatea, așteptând un semn de la București.

Acum 29 de ani, Timișoara se scutură din adormire, neputință și întuneric, ieșea în stradă și își strigă dreptul la o viață descătușată din comunism. Spiritul ei neînfricat a fost și va rămâne o legendă adevărată în istoria unui popor, care și-a croit atunci drumul spre lumină.