Doi amici, unul din regiunea transnistreană și unul din dreapta Nistrului, s-au luat probabil la ceartă, iar nereușind să găsească limbă comună, unul dintre ei a aruncat în celălalt o grenadă de mână.

La marginea satului Copanca, raionul Căușeni, într-o clădire care aparține Agenției „Apele Moldovei” a avut loc o explozie. Un Bărbat de 52 de ani, locuitor al satului Zahorna, comuna Chițcani, regiunea transnistreană, a venit în ospeție la amicul său de 64 de ani din satul Copanca, din dreapta Nistrului pe 6 decembrie în jurul orei 22:10. Bărbatul a intrat în casa amicului său din satul care se află în imediata apropiere de regiunea transnistreană, iar în loc de ospitalitate a fost întâmpinat cu o grenadă aruncată la picioare.

Potrivit unor informații preliminare, este vorba despre o grenadă de modelul RGD-5. După explozie, bărbatul rănit a reușit să evadeze din casa cunoscutului și a ajuns în scurt timp acasă, în satul său din stânga Nistrului. Odată ajuns în acasă, bărbatul a chemat salvarea care l-a dus la un spital din Tiraspol.

Bărbatul din Copanca, cel care a aruncat grenada, a sunat la poliție în jurul orei 22:30 și a anunțat despre fapta pe care a comis-o. La locul săvârșirii crimei s-a deplasat un grup operativ în plină compenență din care făcea parte și Șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, V. Arnăutu. Locul crimei a fost sigilat, iar bărbatul a fost reținut și plasat izolatorul Inspectoratului de Poliție din Căușeni.

Potrivit surselor din primăria satului Copanca, bărbatul locuia singur în acea casă de la marginea satului. Soția, fiica și doi nepoții au plecat din sat.

Poliția a pornit o cauză penală conform articolului 27 (Tentativa de infracţiune. Se consideră tentativă de infracţiune acţiunea sau inacţiunea intenţionată îndreptată nemijlocit spre săvîrşirea unei infracţiuni dacă, din cauze independente de voinţa făptuitorului, aceasta nu şi-a produs efectul) și articolul 145 și riscă o pedeapsă de la 10 la 15 ani. E posibil ca grenada să fi rămas la locuitorul dom Copanca încă de pe timpul conflictului de pe Nistru.