Un grup criminal format din cetățeni moldoveni - specializat în furturi din locuințe de lux din Italia, Austria și, în special, din Germania - a fost destructurat de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), procurorii Procuratorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu procurori și polițiști din Hamburg, Germania, și Europol - organizația de combatere a criminalității la nivel european.

În total, au fost indentificați 17 suspecți: doi au fost reținuți pe teritoriul Republicii Moldova, celaltă serie de complici urmând să fie dată în căutare din cauză că se află în afara țării, scrie realitatea.md

Potrivit șefului INI, Ion Iachimov, inspectoratul pe care-l conduce a intrat în posesia unei informații despre acest grup încă în 2016, anul în care activitatea criminală a început să fie monitorizată.

Pe parcurs, s-a decis interpelarea unor organe de urmărire internațională. În concret, în 2017, procurorii din Hamburg au inițiat o cauză penală pe faptul a 20 de spargeri de case de lux ai căror autori erau acești cetățeni moldoveni. 

--------------------------------- Deschide.MD a scris azi dimineață cu referire la surse că prejudiciul pe cele 20 de cazuri a fost estimat la circa 20 de milioane de euro.

Suspecții mai erau implicați și în alte infracțiuni, cum ar fi furturi de automobile de lux pe care le dezasamblau sau cu care chiar se deplasau la spargeri de apartamente, case și magazine.

În urma infracțiunilor, se alegeau cu sume enorme de bani, obiecte de artă, obiecte ale mijloacelor de transport pe care le introduceau pe teritoriul țării noastre prin contrabandă.

Vasile Golban, procuror în cadrul PCCOCS, a confirmat declarațiile șefului INI, precum că moldovenii cunoașteau foarte bine care este vulnerabilitatea sistemului de alarmă, de aceea pătrundeau în locuințe prin acoperiș. Astfel, reușeau să ocolească senzorii.

Aceștia erau organizați și înainte de a comite o infracțiune, studiau zona, modul de viață al proprietarilor. Pătrundeau în locuințe atunci când nimeni nu era acasă.

Operațiunea de reținere a doi suspecți a avut loc, după ce au fost efectuate aproximativ 18 percheziții pe teritoriul țării. Cei doi au vârste de 34 de ani și, respectiv, 37 de ani. Unii din suspecți au fost identificați în baza ADN-ului, numărându-se în baza de date cu antecedente penale.