La începutul lunii decembrie, comerţul exterior al Transnistriei a constituit $1,752 mlrd., ceea ce este cu 30% mai mult decât în anul trecut.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Comitetului vamal al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, exporturile regiunii s-au majorat cu 36,2%, până la $651,3 mil., iar importurile – cu 26,8%, până la $1,1 mlrd.

Mai mult de o treime din exporturi ($236,8 mil.) au revenit Uniunii Europene, acestea crescând cu 42,2%, deşi autorităţile autoproclamatei RMN îşi declară dorinţa de integrare în Uniunea Economică Europeană (UEEA). În acelaşi timp, exporturile în UEEA au constituit doar $69,1 mil., iar ponderea acestora în volumul exporturilor a scăzut într-un an de la 13,7% până la 10,6%.

Cele mai multe exporturi au fost efectuate în Moldova, unde Transnistria nicidecum nu vrea să revină. Ponderea acestora în volumul exporturilor a fost de 29,6% ($193,1 mil.). Este vorba în special de energia electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în apropiere de Tiraspol şi care aparţine grupului rus „Inter RAO”.

În acelaşi timp, Rusia, spre care tinde Transnistria, se află pe locul patru cu $66,2 mil.

Exporturile au fost asigurate în special de metale şi produse metalice, a căror pondere s-a majorat de la 41% la 44%. Pe locul doi se află resursele energetice şi de combustibil (energia electrică) – 17% (-3 p.p.), urmate de produsele alimentare şi materiile prime – 16% (+3 p.p.).

În structura importului domină resursele energetice şi de combustibil (în general, gazul rusesc) – 36% (+2 p.p.), metalele, în special, fierul vechi în calitate de materie primă pentru industria metalurgică – 19,5% (+1,5 p.p.), şi produsele alimentare şi materiile prime – 11,2% (-2,4 p.p.).