Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să elibereze acordul pentru urmărirea penală a trei magistrate, reținute în „dosarul judecătoarelor”. Decizia CSM a venit după ce Procurorul General a cerut CSM-ului să elibereze acordul pentru patru din cele cicnci magistrate.

Eduard Harunjen a declarat pentru Deschide.MD că membrii CSM au decis astăzi că poate fi începută urmărirea penală pe alte capete de acuzare în privința a trei magistrate, una dintre ele având două. Astfel procuratura a primit undă verde de a deschide patru dosare penale noi.

Amintim că Deschide.MD a scris ieri cu referire la surse din cadrul CSM că Procurorul General va cere acordul pentru începerea urmăririi penale pe un alt cap de acuzare, în  baza articolului 307 al Codului Penal: „Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”.

------------------------------- Amintim că zece persoane – cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică – au fost reținute pe 23 octombrie. Judecătorii sunt învinuiți că au pretins și primit sume de bani pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești. Iar medicul și cealaltă persoană fizică erau cei în interesul cărora urmau să fie emise deciziile favorabile.

Cele cinci magistrate sunt Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc, Liubovi Brânza de la Curtea de Apel și Svetlana Tizu cu Victoria Hadârcă de la Judecătoria Chișinău.