Jurnalista Natalia Morari și expertul de la Institutul de Inițiative Strategice, Vladislav Kulminschi, au fost incluși în baza de date a platformei „Mirotvoreț” înființată de Centrul de Cercetare al Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei.

Potrivit informațiilor plasate pe site-ul myrotvorets.center, Natalia Morari este prezentată ca agent al serviciilor speciale ruse. Acesteia i se învinuiește că s-ar fi amestecat în treburile interne ale Ucrainei și că a manipulat opinia publică cu informație de interes. 

Profilul Nataliei Morari a fost creat pe platforma „Mirotvoreț” în aceeași zi când a fost publicată emisiunea care avea drept subiect incidentele din strâmtoarea „Kerci” când Rusia a capturat trei nave ucrainene cu tot cu marinari.

Am încercat să luăm legătura cu jurnalista Natalia Morari pentru a obține o opinie la informațiile apărute pe site-ul „Mirotvoreț”, aceasta însă nu a răspuns la telefon. Vom reveni în momentul  în care va apărea o reacție a jurnalistei la subiect.

Pe site-ul „Mirotvoreț” mai apare și numele expertului de la Institutul de Inițiative Strategice, Vladislav Kulminschi, care a fost introdus în această bază de date în aceeași zi ca și jurnalista Natalia Morari. 

Amintim că și jurnalistul moldovean Vladimir Soloviov este acuzat de propagandă în favoarea Kremlinului. Cu câteva luni în urmă, acesta a ajuns și el în lista neagră a proiectului ucrainean „Mirotvoretz”. 

Mirotvoreț l-a învinuit pe jurnalistul moldovean că ar face partizanat politic în favoarea guvernului rusesc și face campanii de denigrare contra guvernelor pro occidentale din țările mai sus menționate. Drept dovezi, jurnaliștii ucraineni au atașat mai multe screenshot-uri unde se demonstrează că activitatea jurnalistică a lui Soloviov avantajează Kremlinul. Printre articolele semnate de Vladimir Soloviov se numără interviul cu prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, știri care favorizează și pun într-o lumină bună forțele de ordine rusești și totodată articole care dezavantajează conducerea Ucrainei și în special articole împotriva lui Petro Poroșenco, dar și alte materiale contra partidului de guvernământ din Republica Moldova.