520 de kilometri şi 30 de zile, provocările acestea a avut să le înfrunte fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ion Mărgineanu, la cei 75 de ani ai săi, pentru a ajunge - vineri, 30 noiembrie - la Alba Iulia, în dorinţa de a sensibiliza opinia publică de pe cele două maluri ale Prutului să realizeze idealul reîntregirii teritoriale.

”Am plecat pe data de 1 noiembrie şi azi am venit aici, unde mi-am pus în gând. Am învăţat foarte multe. Cât o facultate la o instituţiede învăţământ. Am avut mii de întâlniri, cu mii de oameni, şi mulţumesc tuturor românilor pentru primire. S-au comportat extraordinar de frumos. Dacă ar fi să se realizeze mâine Unirea, mai fac 500 de kilometri pe jos”, a declarat Ion Mărgineanu pentru Adevărul.ro la sosirea în faţa Sălii Unirii din Alba Iulia.

Fostul parlamentar din Republica Moldova crede că Unirea cu România se va realiza în viitor.

”Jumătate din Unire s-a realizat. Elementele principale s-au realizat. Altfel eu nu aş fi aici. Mişcarea unionistă din Republica Moldova susţine realizarea deplină şi ireversibilă a Unirii, astfel încât oamenii de la Nistru până la Ttisa să se bucure, să construieasă  relaţii economice şi fericirea tuturor românilor”, a mai spus Ioan Mărgineanu.  

Ideea acestei călătorii s-a născut în 1993, când Ion Mărgineanu a participat la Alba Iulia, împreună cu o delegaţie de deputaţi din primul Parlament al republicii Moldova, la aniversarea a 75 de ani de la Marea Unire. El şi-a început drumeţia la 1 noiembrie, ora 12:00, din faţa clădirii Poştei din Bălţi.

Locul de pornire este unul simbolic, având în vedere că această clădire a găzduit, la 3 martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălţi, adunare care a votat o Declaraţie de Unire cu România. Era prima Zemstvă din Basarabia, care semna un asemenea document. A călătorit pe speze proprii, folosind mai multe perechi de încălţiminte. A fost cazat, pe traseu, de români ininoşi. La trecerea din Moldova spre Transilvania, a avut de înfuntat un viscol, dar nimic nu l-au descurajat: a mers în continuare spre Alba Iulia.

 „Acesta este aportul meu la sărbătorirea Centenarului Unirii. Sunt născut în judeţul Bălţi, care a dat start Unirii. Şi mă doare faptul că bălţenii s-au cam rupt astăzi de la această idee, deşi mai sunt mulţi patrioţi şi îmi doresc să promovez această simţire a lor prin ceea ce pot eu. Ce să fac altceva? Eu sunt pensionar. Ar trebui să merg şi să dorm. Totuşi, mai bine îmi trăiesc viaţa activ. Vinul, cartea şi vioara, cu cât sunt mai vechi, cu atât e mai bine. Cu acest gând pornesc spre România: să duc mesajul basarabenilor: că noi suntem pentru Unire. Nu ruşii sunt stăpâni în ţara asta, ci noi. În suflet rămâne, de secole, tendinţa spre Unire. Chiar dacă unii nu înţeleg încă acest lucru, ei păstrează această idee a unităţii neamului”, a precizat fostul deputat moldovean la plecarea din Bălţi.

Vineri, 30 noiembrie, la Alba Iulia, a participat la dezvelirea bustului lui Ioan Flondor, românul din Bucovina, care a contribuit decisiv la Unirea acestei provincii cu România. Apoi a vizitat Cetatea Alba Iulia - un loc plin de istorie

”Cel puţin copiii şi nepoţii mei vor şti că bunicul a participat la adunarea din 2018, parcurgând pe jos atâtea sute de kilometri”, a spus Ion Mărgineanu.