Locuitorii orașului Soroca, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfăptuirea Marelui Act al Unirii de la 1918, au făcut o horă în jurul Cetății Soroca de pe malul Nistrului.

La Soroca, sâmbătă, 1 Decembrie, cu începere de la ora 9:00, în Piața Libertății s-a adus un omagiu Centenarului Marii Uniri. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii Soroca și a demarat cu un Te Deum la Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. A urmat un marș automobilistic, după care toată suflarea românească din Soroca  s-a deplasat într-un marș festiv spre Piața Libertății, unde a avut loc Adunarea Solemnă. 

Participanții au făcut un popas de comemorare la Monumentul Generalului Stan Poetaș. Cu un program muzical a evoluat în fața celor prezenți Ansamblul Folcloric ”Dacii” din Chișinău.

Ulterior participanții au mărșăluit în coloană spre Cetatea Soroca, unde s-au prins în Hora Unirii în jurul fortăreței, scrie observatorul.md.

Evenimente de marcare a celor 100 de ani de la Marea Unire s-au desfășurat, la Strășeni, unde a avut loc un spectacol intitulat ”Reaprinde-ți flacăra”, în Ungheni, Orhei și comuna Drăsliceni. 

Și la Bălți unioniștii au făcut un marș sub un singur drapel - Tricolorul, pentru a celebra Ziua Naţională şi pentru a spune DA ReUnirii.

Centenarul Marii Uniri de la 1918 este marcat printr-o serie de evenimente la Chișinău, dar şi în diaspora, astfel încât şi comunităţile de români din afara ţării să se bucure de acest important moment.

Ziua Națională a României, marcată peste tot în lume. Cum va fi sărbătorit Centenarul în R. Moldova