Fotografia care a circulat intens pe Facebook în weekendul trecut, care suprinde grămezi de mere direct pe pământ, acoperite cu zăpadă la Floreni, raionul Ungheni, este una reală. Primarul comunei Sculeni din care face parte și localitatea Floreni, Vasile Casian, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că merele pe care le-am văzut sunt din livada care îi aparține lui Anatol Plăcintă. 

„Este un agent economic privat care își gestionează de sine stătător afacerea. Probabil, prețurile mici și condițiile climaterice nefavorabile au creat această situație”, ne-a spus primarul. 

La rândul său, Anatol Plăcintă ne-a declarat că din grămada de mere surprinsă în poză „n-a mai rămas nimic”. 

„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun. Din grămadă nu a mai rămas nimic, merele au fost duse la fabrica din Orhei”, a afirmat pentru Ziarul NAȚIONAL proprietarul merelor. 

Potrivit lui Anatol Plăcintă, fabrica de prelucrare oferă câte 70 de bani pentru un kilogram de mere. 

„Nu-i problema în piață. Anul acesta a fost roadă mare și fizic nu am reușit s-o strângem. Plus că și logistica ne-a dat de gol”, a adăugat agricultorul care gestionează o livadă de mere de 86 de hectare.

Anatol Plăcintă ne-a spus că o cantitate de mere a pus-o la frigider și urmează să o exporte în Rusia, Belarus sau România. 

„Problema e că prețul este instabil de la an la an. Poate să fie trei lei, poate să fie 7 lei. Eu doar nu duc merele cu 12 lei, așa cum se vând în Chișinău. Cineva trebuie să regleze treaba asta. Eu nu am de gând să tai livada, pentru că sunt realist. Mă voi strădui să caut soluții”, a încheiat Anatol Plăcintă.

La rânsul său, ministrul Ciubuc spune că așa a aflat „realitatea” și că poza respectivă ar fi fost făcută de cineva care își dorește „să speculeze întâmplarea pentru interese ascunse”.

„A circulat intens pe internet o fotografie cu o recoltă de mere abandonată de un agricultor la marginea livezii, pentru că nu ar fi avut unde să le vândă. Am vrut să văd care e situația și am mers în satul Floreni, r. Ungheni, împreună cu Directorul General ANSA și Președintele Asociației „Moldova Fruct”. Aici am discutat cu Anatol Plăcintă, proprietarul producției de mere, care nici măcar nu cunoștea faptul că recolta sa a făcut înconjurul internetului. De la el am aflat care e realitatea. Producătorul are depozit frigorific, iar merele care au corespuns standardelor au fost deja depozitate. Din cauză că a fost afectată de viermele mărului, 70% din recoltă a fost compromisă și poate fi transmisă doar la procesare. O mare parte dintre mere deja a fost vândută companiilor de procesare. Se pare că fotografia a fost făcută de un cetățean care a dorit să speculeze întâmplarea pentru interese ascunse. Vreau să condamn acțiunile anumitor bloggeri care folosesc poveștile agricultorilor și deformează adevărul pentru capital politic”, a scris ministrul pe Facebook.