Agenția Proprietăți Publice (APP) a scos la vânzare baza de odihnă „Mecita” (n.red. trad, rom. „Visul”) din orașul Zatoka, regiunea Odessa, Ucraina. Asta după ce în 2015, respectiva bază de odihnă a fost recuperată de Republica Moldova de la autoritățile ucrainene în urma unui litigiu care a durat mai bine de câțiva ani.

Potrivit site-ului APP, baza de odihnă „Mecita” se întinde pe 709,8 metri pătrați,. Aici sunt amplasate opt căsuțe cu două nivele, două foișoare, construcție de pază veceu dar și 4 edificii. Agenția mai scrie cu un litere mici jos după anunț că uzura fizică a obiectului este de 46,6%. Prețul pe care îl cere statul pentru baza de odihnă este de 1 800 000 de lei. 

Amntim că baza de odihnă „Mecita” din Belgorod-Dnestrovsc, Ucraina, a fost restituită Republicii Moldova în decembrie 2015. Asta după ce pe 14 decembrie, Moldova a obţinut câştig de cauză într-un litigiu de preluare frauduloasă a proprietăţii, anunţă Ministerul Justiţiei.

În 2012, în urma unei tranzacții operate de către administratorul de atunci al bazei de odihnă, angajat al Instituției de stat „Brănești” din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Moldova a pierdut acest activ.

Procesul de revendicare a patrimoniului moldovenesc a fost tergiversat timp de trei ani. Însă, ca urmare a unui șir de procese de judecată, la care autoritățile de Chișinău au reușit să demonstreze că tranzacția a fost efectuată pe cale frauduloasă, Moldova a obținut câștig de cauză.

Instanţa de judecată a declarat nulă tranzacţia de înstrăinare a bazei de odihnă din Belgorod-Dnestrovsc, iar Moldova a fost repusă în drepturi.