Preşedintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Braşoveanu, împreună cu o delegaţie a instituției pe care o conduce, a efectuat o serie de vizite oficiale la invitaţia partenerilor din R Moldova.

Au fost semnate, cu acest prilej, trei înţelegeri de cooperare şi înfrăţire dintre județul Bacău și raioanele Rîşcani, Orhei şi Soroca scopul comun fiind identificarea priorităţilor şi posibilităţilor de colaborare între cele trei raioane şi judeţul de peste Prut, scrie ziarulevenimentul.ro.

Preşedintele Sorin Braşoveanu a subliniat la Rîşcani dorinţa şi deschiderea spre colaborare a instituţiei pe care o reprezintă, Consiliul Judeţean Bacău, şi a punctat aspecte privind sectoarele prioritare disponibile pentru schimb de experienţă şi oportunităţile pentru întreprinderile şi instituţiile din Rîşcani care se pot valorifica în judeţul Bacău, vorbind despre sfera socială, culturală, educaţională, turism, dar şi sectorul privat, agrar şi economic.

La rândul său, preşedintele raionului, Iurie Urzică şi-a exprimat convingerea că semnarea Înţelegerii de Cooperare este un pas înainte în derularea unor parteneriate benefice pentru comunităţile moldovene şi băcăuane.

Considerăm evenimentul, unul istoric pentru ambele unităţi teritorial-administrative. Prin această înţelegere au fost stabilite priorităţile de cooperare bilaterală pe diferite domenii şi mă bucur să pot spune că am identificat deja o serie de oportunităţi de cooperare în domeniile social, economic, administrativ, cultural şi educaţie”, a precizat Iurie Urzică.

Un alt eveniment la care a participat delegaţia Consiliului Judeţean Bacău, în cadrul vizitei în Republica Moldova a fost Forumul Zonal de Arhitectură şi Urbanism, care a avut loc la Orhei. Desfăşurat sub egida ,,Cultura noastră – un martor şi un fundament al continuităţii”, şi aflat la cea de-a patra ediţie, evenimentul a fost inclus în cadrul proiectelor „Anului European al Patrimoniului Cultural-2018’’.

Participarea oficialilor băcăuani la manifestare a fost dată de necesitatea găsirii de soluţii care să accelereze rezolvarea problemelor de organizare teritorială, a căilor de comunicaţie, a stării demografice şi a condiţiilor de mediu specifice acestei zone geografice şi pentru recuperarea decalajelor faţă de celelalte regiuni ale Europei. Alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean Bacău s-au aflat omologi de la Consiliul Judeţean Neamţ, arhitecţi şi urbanişti din Bacău, Neamţ, Iaşi, Bucureşti şi respectiv arhitecţi şi urbanişti din Republica Moldova.

,,Faptul că, împreună cu dumneavoastră, celebrăm în Anul European al Patrimoniului Cultural atât Hramul oraşelor din Republica Moldova, cât şi împlinirea unui secol de la Marea Unire a României consider că este un bun prilej că prin dezbaterile organizate să descoperim şi să apreciem patrimoniul cultural şi să contribuim la consolidarea sentimentului de apartenenţă la spaţiul european comun. Sperăm că prin prezenţa noastră aici să contribuim la declanşarea unei schimbări reale în modul în care ne apreciem, ne protejăm şi ne promovăm patrimoniul, astfel încât să găsim soluţii şi moduri inteligente de conservare, gestionare şi reutilizare a patrimoniului care să aducă beneficii pe termen lung cetăţenilor’’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu, în cadrul lucrărilor Forumului.

Cu ocazia vizitei în raionul Orhei, delegaţia băcăuană a participat şi la semnarea Înţelegerii de Înfrăţire cu raionul menţionat, preşedintele Consiliului Raional Orhei, Tudor Golub fiind de părere că „acest acord este un act important care presupune o colaborare pe mai multe domenii, obiectivul comun fiind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii, dimensiunii economice şi promovarea reciprocă a potenţialului uman, dar şi turistic din ambele unităţi administrative”.

Cel de-al treilea semnatar al Înţelegerii de Cooperare şi Înfrăţire cu judeţul Bacău a fost Raionul Soroca.

La evenimentul de semnare a documentului au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice din raion, prilej cu care preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean şi-a reafirmat dorinţa de a dezvolta proiecte comune care să aducă plusvaloare părţilor implicate. Conform Înţelegerilor de Cooperare şi Înfrăţire, unităţile administrativ-teritoriale pot identifica proiecte de dezvoltare economică şi socială, care să beneficieze de susţinerea financiară a Uniunii Europene, şi pot încheia parteneriate de colaborare pentru realizarea şi finanţarea din bugetele lor locale a unor obiective de investiţii la nivelul celor două comunităţi în conformitate cu legislaţiile în vigoare în statele lor.