Un cetățean al R. Moldova și-a înscenat propria moarte pentru a deveni milionar din contul statului american, iar acum riscă ani grei de pușcărie peste Ocean.

Este vorba de Igor Vorotinov în vârstă de 54 de ani, care, deși a „murit” în 2011, zilele trecută a ajuns într-o închisoare din SUA, scrie ziarulnational.md.

Potrivit presei din SUA, Igor Vorotinov și-a făcut luni, pe 19 noiembrie, prima apariție la Curtea de Justiție din Minneapolis, după ce a fost inculpat pe 19 februarie 2015 pentru fraudă.

Vorotnicov este învinuit că și-a înscenat moartea pentru ca fosta sa soție să încaseze două milioane de dolari din polița lui de asigurare a vieții.

Bărbatul a fost arestat pe 14 noiembrie curent în Republica Moldova și a fost extrădat imediat în Statele Unite ale Americii.

Potrivit procurorilor americani, Igor Vorotinov a obținut o poliță de asigurare de viață de 2 milioane de dolari în 2010 și a desemnat-o pe prima sa soție, Irina, ca beneficiar principal.

La 1 octombrie 2011, Poliția din R. Moldova a primit un apel telefonic prin care era informată despre un cadavru. Lucrurile găsite la fața locului l-au identificat pe mort ca fiind Igor Vorotinov, inclusiv un pașaport, carduri de hotel și numere de telefon de contact.

Irina Vorotinov a venit din SUA în R. Moldova pentru a identifica trupul și a confirmat faptul că e vorba de soțul ei, Igor.

Astfel, Irina a obținut un certificat de deces din partea autorităților moldovenești și a incinerat cadavrul. Apoi, ea a organizat chiar și o înmormântare la cimitirul Lakewood din Minneapolis și a prezentat certificatul de deces autorităților americane pentru a încasa cele două milioane de dolari.

Pe 23 martie 2012, Irina devenea milionară datorită „morții” soțului ei.

Aceasta a transferat ulterior 1,5 milioane de dolari pe un cont deschis pe numele fiului său, Alkon Vorotinov.

Pe 27 noiembrie 2013, Alkon a fost oprit de către vameșii din Detroit, Michigan, în timp ce se întorcea din R. Moldova și i-au confiscat acestuia computerul. Aici au fost găsite fotografii realizate în primăvara anului 2013 care îl înfățișau pe tatăl său, Igor Vorotinov, viu și sănătos, deși „murise” de doi ani.

Pe 15 noiembrie 2016, Irina Vorotinov a fost condamnată la 37 de luni de închisoare pentru fraudă prin corespondență.

Alkon Vorotinov a pledat vinovat și a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să întoarcă cele două milioane de dolari.