În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai rece ca de obicei şi cu precipitaţii. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), din cauza regimului termic scăzut s-a întrerupt vegetaţia culturilor de toamnă.

Temperatura medie săptămânală a aerului a fost în fond mai scăzută faţă de valorile normei cu 2-4ºС şi a constituit +0,1..+2,5ºС, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani. Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +11ºС, iar minima a fost de -7, scrie agrobiznes.md.

În decursul săptămânii au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi zăpadă. Cantitatea precipitaţiilor căzute pe 65% din teritoriul ţării a constituit 7-16 mm (75-120% din norma săptămânală), în restul teritoriului, preponderent în raioanele din sudul ţării – 2-6 mm (15-55% din norma săptămânală).

Condiţiile agrometeorologice în prima jumătate a săptămânii au fost în fond satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă. La grâul de toamnă pe cea mai mare parte a semănăturilor s-a semnalat răsărirea şi frunza a treia, izolat – înfrăţirea.

La semănăturile mai târzii a continuat încolţirea seminţelor. În mijlocul săptămânii din cauza regimului termic scăzut s-a întrerupt vegetaţia culturilor de toamnă. Plantaţiile multianuale s-au aflat în stare de repaus vegetativ.