Ședința de astăzi de judecată de la Curtea de Apel în care urma să examineze recursul apărării lui Veaceslav Platon referitor la măsura de arest preventivă a fost amânată.

Astăzi apărarea lui Platon a depus două cereri de recuzare a completului de judecată. Potrivit avocatului Eduard Rudenco, prima fost din motiv că Colegiul a refuzat cererea lui Platon de a traduce în limba rusă încheierea de la prima instanță privind arestul preventiv.

„Am insistat în continuare să examinăm recursul, pentru că învinuitul a solicitat ca încheierea pe care noi am contestat-o să fie tradusă în limba rusă. Colegiul a refuzat, de aceea am recuzat completul de judecată”, a declarat Rudenco.  

Rudenco a adăugat că cea de-a doua recuzare a fost depusă din motiv că de șase ori același complet de judecată a examinat cererile de recuzare înaintate de Platon sau de avocații acestuia. 

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.