La inițiativa Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2019 în capitală vor fi instalați arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică.

Instalațiile vor fi dotate cu terminale USB și prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor și bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare, transmite IPN.

Arborii solari pot genera zilnic 800 KW energie electrică din surse regenerabile. În cadrul unor consultări publice, cetăţenii au venit cu propuneri de design și unde să fie montate instalațiile. „Arborii solari sunt o tehnologie de care vor beneficia chișinăuienii. De aceea este important ca această inițiativă să fie realizată împreună cu ei, astfel încât să creăm în final un produs care să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor capitalei”, spune Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Instalațiile pot fi montate într-un spațiu deschis, cu o suprafață de cel puțin 200 de metri pătrați. De asemenea, trebuie să fie o zonă însorită, cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte, care pot restricționa accesul la lumină. Designul arborelui solar poate deveni model de tehnologie ecologică. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică.

Inițiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab, MiLab și Business Innovation Lab.