Optsprezece femei și zece tineri fermieri au depus dosarele în cadrul celui de-al doilea apel al programului de acordare în avans a plăților pentru proiecte de antreprenoriat.

Examinarea dosarelor va începe în scurt timp. Subvențiile solicitate sunt în sumă de 15,6 milioane de lei, din totalul de 45 de milioane de lei alocați în acest sens din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, 13 dosare vizează înfiinţarea de culturi nucifere, alun şi prun. Prin intermediul a şase dosare depuse se solicită acordarea de subvenţii pentru procurarea de familii de albini şi utilaj specializat de producere a mierii.

Altele trei dosare se referă la utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor pentru creşterea de capre şi vaci. Încă trei dosare vizează investiţii în construcţia serelor, iar altele trei – dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare a fructelor, legumelor și al cărnii. Investițiile în domeniile date ar urma să genereze peste 70 locuri noi de muncă.

La începutul săptămânii, şapte tineri fermieri și 20 de femei cu afaceri în agricultură au primit certificate care prevăd acordarea în avans a subvențiilor în cadrul primului apel. Directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Vadim Curmei, a menționat că suma solicitată spre finanțare de către cei 27 de antreprenori este de 13 milioane de lei. Beneficiarii urmează, în decurs de 60 de zile, să prezinte dovada de cofinanțare de 35% din investiție și să deschidă un cont pentru subvenții.

Suma nevalorificată în urma celor două apeluri este de peste 16 de milioane de lei.