DOC // Lista a 69 de firme din R. Moldova care au luat CREDITE de la BEM în sumă totală de circa TREI MILIARDE de lei: „NU intenționau să le întoarcă”

Șaizeci și nouă de firme din R. Moldova ar fi luat credite neperformante în valoare de circa trei miliarde de lei de la cele trei bănci implicate în sistemul bancar - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 


Surse din cadrul organelor de anchetă au confirmat pentru Ziarul NAȚIONAL că lista acestor firme, publicată de allmoldova.com, este una veridică și se regăsește în dosarele care vizează jaful bancar. 

Printre companiile care ar fi accesat credite neperformante se numără „Elita-5 Altepi”, „Aroma” SA, ÎS Servicii Transport Auto, Fabrica de Vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul socialistei Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, „Valiexchimp”, „Sanin” etc.

În cazul unor firme există deja decizii de judecată care le obligă să întoarcă banii, iar altele au dosare pe rol. 
Sursa citată afirmă că zece dintre aceste companii, printre care și una de stat, au obținut în total circa un miliard de lei în mod fraudulos și nu aveau de gând să întoarcă banii: 

Romanița-Plus – 168 195 541,22 de lei

ÎS Servicii Transport Auto – 139 728 372,46 de lei

Sanin SRL – 98 812 649,41 de lei