Recent, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii în care se observă cadavrele porcilor aflate în putrefacție. Autorul fotografiilor menționează că, există un mare pericol de îmbolnăvire cu maladii infecțioase și că de ani de zile, locuitorii satului Cinișeuți, sunt nevoiți să inspire aerul emanat de cadavre.

Contactat de Agrobiznes, Ghenadie Șoitu, locuitor al satului Cinișeuți a explicat că, de când s-a reîntors la baștină în anul 2017 luptă cu problema mirosului neplăcut al cadavrelor lăsate să putrezească la 200-300 de metri de lângă casele de locuit.

„Avem două ferme de porcine în sat. Porcii sunt aruncați lângă ferme. Chiar ieri am văzut cinci porci morți. Împreună cu alți consăteni am adresat o petiție către primărie și proprietarii au fost amendați. Iar zilele trecute primarul ne-a spus că proprietarul uneia dintre ferme a procurat un crematoriu, însă ferma mai mică continuă să arunce porcii morți în preajma satului. Ne-am adresat la toate instanțele, aceștia ne-au răspuns că totul este în limita legii. În seara zilei de 11 noiembrie curent, la fața locului s-a deplasat poliția și au dat foc la cadavre. Când au reușit să preia probe, dacă imediat au ars porcii? Iarna mirosul e mai puțin puternic, dar vara e imposibil de respirat. Poza în care se văd mai multe cadavre a fost făcută în primăvara acestui an. Cu părere de rău, oamenilor le este frică să vorbească despre problema din sat, iar unii chiar sunt intimidați”, ne-a comunicat Ghenadie Șoitu.

Contactați de Agrobiznes, responsabilii de la ANSA ne-au spus că, pe site-ul instituției a fost publicat deja un comunicat de presă referitor la situația din satul Cinișeuți, raionul Rezina.

Sursa: Agrobiznes.md