Curtea de Apel a clasat dosarul milionarului lui Andrei Gargalîc chiar dacă acesta, în instanța de fond, și-a recunoscut vina și a achitat benevol milioanele cu care a prejudiciat bugetul de stat. Hotărârea magistraților de la Apel se sprijină pe argumentul că în luna august, 2018, deputații au modificat legea astfel încât evaziunea fiscală se consideră doar atunci când prejudiciul cauzat statului se ridică la cel puțin 50 de salarii medii pe economie, pe parcursul unui an de zile. Prin urmare, magistrații au făcut matematică și au ajuns la concluzia că dacă împărțim prejudiciul cauzat de Gargalîc la numărul de ani în care acesta a efectuat evaziunea fiscală (2013-2017), paguba nu se ridică la cele circa 2,5 milioane pe an. Respectiv: dosarul penal trebuie închis!

„Reținem că, dacă aceste obligații fiscale să le repartizăm pe perioade fiscale a fiecărui an A/2013, A/2014, A/2015, A/2016, A/2017, atunci se constată că suma cumulativă a obligației fiscale neachitate la bugetul de stat pentru fiecare an în parte, nu atinge plafonul minim reglementat de alineatul 1 al art. 244 Cod penal, pentru a putea încadra acțiunile inculpaților în baza acestei legi”, spun magistrații în hotărârea emisă. 

- În continuarea ei precizează: „faptele încriminate anterior inculpaților, constituie încălcări a legislației fiscale, constatate prin actele de control şi decizii emise în temeiul acestora. Prin efectul acestor acte administrative şi conformându-se lor, inculpații au înlăturat încălcările, au recuperat integral prejudiciul cauzat prin diminuarea şi neachitarea plăților la buget, corespunzător legislației fiscale”.

O dată cu încetarea dosarului penal, judecătorii de la Apel au dispus și ridicarea sechestrelor de pe bunurile lui Gargalîc: case, Porsche-ul soției sale, un iPhone, două telefoane Vertu, bani (280000 lei moldovenești; 5035  euro, 2352 dolari SUA şi 6522 lei moldovenești, 169 hrivne, o bancnotă cu nominalul de 50 pounds, 1100 euro, 100 dolari SUA, 92300 lei moldovenești și altele) De asemenea i-au fost returnate actele companiei, purtătorii de informație, ștampilele și alte bunuri înregistrate pe firmele pe care acesta le deține. 

Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, a declarat pentru Deschide.MD că procurorii vor contesta la instanța superioară hotărârea magistraților de la Curtea de Apel. 

Președintele ședinței a fost judecătorul Xenofon Ulianovschi , iar din complet au mai făcut parte Silvia Vrabii și Stelian Teleucă.

- Milionarul Andrei Gargalîc, amicul autorității criminale Grigore Caramalac, a fost condamnat deprima instanța la trei ani cu suspendare pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri s-a aflat în arest preventiv timp de jumătate de an iar în primăvara anului curent a fost eliberat din sala de judecată.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2017, Gargalîc împreună cu soția sa, care era director la firmele familiei, și cu contabilul șef s-au eschivat de la achitarea impozitelor şi taxelor. Controlând hotelul de 5 stele Royal Park și alți agenți economici din Chișinău, aceștia au inclus în documente contabile, fiscale şi financiare date greșite privind veniturile şi cheltuielile. Prin aceste acțiuni, suspecții au prejudiciat bugetul public cu 6,6 milioane de lei.

Vom aminti că în timpul reținerii sale, reporterii Deschide.MD publicaseră mai multe poze cu una dintre casele sale la care au fost efectuate percheziții, dar și poze care demonstrau conexiunile cu Karamalak.