Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA), care face parte din grupul Băncii Mondiale, va oferi Republicii Moldova 30,1 milioane de euro în vederea realizării Proiectului de înregistrare și evaluare funciară. Parlamentul a ratificat în ședința de joi, 8 noiembrie, Acordul de finanțare, transmite IPN.

Dorel Noroc, șef de direcție la Ministerul Finanțelor, a declarat în plenul Parlamentului, că împrumutul va fi acordat sub formă de proiect investițional în condiții concesionale, pe o perioadă de 30 de ani. Perioada de grație este de 5 ani, iar rata dobânzii fixă – 1,38% anual.

15,3 milioane de euro vor fi utilizați pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile. Alte cinci milioane de euro vor fi cheltuiți pentru evaluarea bunurilor imobile. Sistemul de administrare funciară va beneficia de o finanțare de 7,8 milioane pentru consolidarea capacităților sale. Alte mijloace vor fi utilizate pentru consolidarea capacității și a managementului de proiect.

Deputatul Partidului Comuniștilor, Oleg Reidman, a criticat acest proiect, declarând că încă multe generații vor achita pentru aceste împrumuturi şi nu este clar pe ce contează guvernarea atunci când le contractează. Parlamentarul este de acord cu faptul că în domeniul funciar este nevoie de ordine, însă unicul scop al guvernării este de a încasa impozite de la populație, de la agenții economici, inclusiv pentru arendă. Oleg Reidman a mai spus că din acest document nu este clar care va fi impactul pentru economie pe termen lung. În opinia sa, guvernarea vrea să arate înainte de alegeri că este susținută de structurile internaționale.