Băsescu, fără cetățenia RM // Cine sunt cei 5 magistrați controversați care au schimbat sentința peste 4 ore.

Doi dintre judecătorii care au pronunțat controversata decizie în cazul cetățeniei lui Traian Băsescu sunt din lista celor 7 demisionari care pleacă din sistem supărați că li se vor tăia salariile. Un altul poartă eticheta de cel mai bogat magistrat de la CSJ, la capitolul terenuri și imobile. Despre un alt judecător din complet, presa scrie că ar fi fost cercetat penal într-un dosar de corupție, iar ultimul este cumnat cu un membru al CSM. De aici, lăsăm la discreția cititorului să desprindă concluzii despre calitatea actului judecătoresc pe care se sprijină sentința respectivă. Ținem să precizăm că inițial cei cinci judecători au decis că ședința se amână, iar peste patru ore - aproape de miezul nopții - au publicat o altă decizie: recursul lui Băsescu se respinge!
Președinte al completului a fost Iulia Sîrcu, magistratat care spunea zilele acestea că nu poate da sentințe desculță și flămândă. Ea activează la CSJ din 2005. Magistrata a făcut parte din completul de judecată care a obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a celor patru judecători de la CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.
Potrivit declarației de avere pentru 2017, Iulia Sîrcu a ridicat un salariu de aproape 323 de mii de lei de la CSJ și un salariu de circa 52 de mii de lei de la Institutul Național al Justiției. Magistrata a primit în 2017 și o pensie de 178 de mii de lei. Familia Sîrcu deține patru apartamente, o casă de locuit, două averi imobiliare și două automobile.
Colegul său demisionar - Dumitru Visternicean - din 2009 și până în 2017 a fost membru al CSM, iar în această perioadă a îndeplinit și funcția de președinte al CSM. În 2011, magistratul a fost decorat de președintele interimar Marian Lupu cu titlul onorific „Om Emerit". Victerniceanu are o experiență de 37 de ani în domeniu.
Magistratul de la CSJ a ridicat în 2017 un salariu de 231 de mii de lei. În declarația de avere Visterniceanu a trecut doar un apartament pe care l-a dobândit în 2007. Magistratul nu deține alte terenuri, case sau automobile.
Despre Galina Stratulat - presa scria în 2016 că ar fi vizată într-un proces penal pentru trafic de influenţă, iniţiat de Centrul Naţional Anticorupţie. Cel puţin asta reiese dintr-un document transmis presei de o persoană anonimă. Ordonanţa de începere a urmării penale a fost înregistrată pe 7 iunie 2016 şi este semnată de ofiţerul CNA, Iurie Mitreanu. Aceasta, împreună cu alți colegi de la CSJ ar fi bănuiţi că ar fi primit bani pentru a adopta o hotărâre de respingere a unui recurs depus la CSJ de o companie privată.
Stratulat este unul dintre judecătorii care a luat acea decizie din 22 aprilie 2015, prin care statul urma să achite firmei „Basconslux" peste 14 milioane de lei după ce ar fi efectuat lucrări de demolare a Stadionului Republican. Colegiului Disciplinar al CSM a constatat atunci în acţiunile judecătorilor CSJ, Iulia Sârcu, Iuliana Oprea, Galina Stratulat şi Ion Druţă, reprezintă o abatere disciplinară, aplicându-le „mustrare".
Dumitru Mardari este magistratul de la CSJ cu cele mai multe locuințe. El susține că a privatizat în 2013 un apartament de peste 313.400 de lei, iar altele două de le-a primit prin succesiune sau moștenire, valoarea fiind de 77.500 de lei și, respectiv, 18.200 de lei. Acesta a mai moștenit în același an un garaj de circa 1.760 de lei și o casă de 81.625 de lei, precum și un alt tip de imobil de 41.380 de lei. Anul trecut, reprezentantul CSJ s-a ales prin aceeași metodă cu două apartamente, unul de peste 121 de metri pătrați (776.030 de lei), iar altul – de peste 87 metri pătrați (468.630 de lei), o casă de 60,6 metri pătrați (11.360 de lei), 11 imobile de alte tipuri în valoare totală de 68.124 de lei și un garaj de 39.971 de lei, iar alt garaj l-a obținut prin decizia preturii. În total acesta a moștenit 20 de imobile dintre care 15 în 2016. Ca și în cazul caselor, a moștenit 4 terenuri agricole și trei intravilane, valoarea terenurilor intravilane fiind de 97.445 de lei, iar a celor agricole – de 63.111 de lei. În același timp, el a intrat în 2016 în posesia a altor 3 terenuri agricole în valoare de 35.441 de lei. În urma unui control realizat de CNI în 2014, s-a stabilit că soții Mardari dețin 17 acțiuni la SA Elipi.
Nicolae Craiu este cumnat cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Avornic.
Atașam mai jos sentința pe care aceștia au publicat-o aseară aproape de miezul nopții.
1541624848977-Decizie-CSJ by on Scribd