Ancheta inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în privința cazului de intoxicație cu insecticide din satul Flocoasa, raionul Cantemir, s-a finalizat. Responsabilii de la minister vor expedia probele acumulate Procuraturii Generale, pentru cercetările penale care au fost inițiate de oamenii legii pe acest caz.

Comisia a confirmat că substanța cu care s-au intoxicat victimele este insecticidul organofosforic Valsafid, un preparat extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. S-a constatata că insecticidul a fost utilizat de către persoane neautorizare și neinstruite.

„Instituțiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au efectuat activităţile necesare în corespundere cu ordinul nr.906 din 30.11.2015 cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, iar Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare”, informează MSMPS într-un comunicat.

Totuși, comisia care a investigat cazul a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului și a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun și colectarea maselor vomitante. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vizând regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

Privitor la îngrijirile la etapa de staționar, potrivit MSMPS , volumul de asistență medicală de urgență au fost coordonate cu specialiștii de profil ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

Membrii comisiei de anchetă recomandă ca Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) să facă o cercetare internă a cazului și să întreprindă măsuri de interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor, fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse.

În același timp, ministerul solicită angajaților Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) să respecte regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etap de prespital.

Amintim că, intoxicația a vut loc într-o gospodărie din satul Flocoasa, la finele lunii octombrie, după ce un membru al familiei a prelucrat câteva tone de grâu cu insecticidul sus-menționat. Hambarul se afla în apropiere de casa și nemijlocit odaia unde dormeau membrii familiei. Cinci persoane, printre care trei copii au ajuns inițial la spital. La câteva ore de la internare copiii au decedat. Ulterior, pe patul de spital aua juns și doi medici care au intervenit la solicitarea pe acest caz.

Procuratura raională a inițiat două cauze penale în privința intoxicației.