Moldoveanul Vitalie Proca a care a fost condamnat în România la 21 de ani și 8 luni de închisoare pentru că a încercat să-l asasineze pe un tânăr în cartierul Vitan din București a acordat în exclusivitate pentru Antena 1 un interviu în care spune că este nevinovat și că nu el este persoana care a tras în direcția lui Răzvan Mircea Isăilă.

Moldoveanul Vitalie Proca, care a fost condamnat în România la 21 de ani și 8 luni de închisoare pentru că a încercat să-l asasineze pe un tânăr în cartierul Vitan din București, a acordat, pentru Antena 1, un interviu în exclusivitate, în care spune că este nevinovat și că nu el este persoana care a tras în direcția lui Răzvan Mircea Isăilă. 

Proca mai spune că se cunoștea cu cei doi frați Bogdan și Răzvan Mararu care ar fi comandat asasinarea lui Ioan Dumitru Mironescu, din simplu fapt că aceștia locuiau în Rahova iar despre victima despre care se presupune că urma să fie asasinată, Proca declară că erau ca și prieteni și că se salutau. 

Întrebat de jurnalist dacă îl cunoaște pe Renato Usatîi, Vitalie Proca a declarat că a auzit „doar la televizor că acesta candidează la prezidențiale”. Proca mai spune că au venit la el niște persoane influente și „i-au propus ca să-și asume o faptă pentru ca acesta să fie transferat în Republica Moldova”. 

Vitalie Proca a fost angajat în anul 2012 de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Dumitru Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druță, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul.

Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului.

Vitalie Proca a fugit de la fața locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au reușit să-i salveze viața.

Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenției anchetatorilor.

Frații Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani și un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu el, anterior și ulterior comiterii faptei.

După atentat, Vitalie Proca a fugit din țară, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat, după care a fost extrădat în România.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov.