Zeci de milioane de americani au votat marţi la alegeri legislative parţiale şi regionale, scrutinul fiind considerat un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump, un politician republican, scrie Mediafax.

Donald Trump a felicitat-o pe Nancy Pelosi după ce democraţii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Preşedintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care rezultatele parţiale indică o probabilă majoritate democrată în această cameră, a anunţat Drew Hammill, adjunctul şefului de cabinet al lui Pelosi.

Hammill a mai precizat pe Twitter că preşedintele a salutat apelul la bipartizanat lansat de Pelosi în discursul ei.

Preşedintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parţial care se va derula marţi este "un referendum" privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale. "Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot", a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. "Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea" politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanţii republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziţie) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale. "Este o situaţie fragilă", a spus Donald Trump.

Republicanul Ted Cruz a fost reales în funcţia de senator de Texas, după o luptă strânsă cu O'Rourke

Senatorul republican Ted Cruz l-a învins pe Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020,  în cursa pentru postul de reprezentat al statului Texas în Congresul SUA, potrivit rezultatelor după numărarea a 98% din voturi, informează postul CBS News.

Cruz a obţinut 51,5% din voturi, în timp ce democratul Beto O'Rourke a luat 47,7%.

Candidatul democrat a fost susţinut masiv de tinerii sub 30 de ani, cu 71% dintre aceştia votând cu O'Rourke, în timp ce 58% din alegătorii de peste 45 de ani l-au votat pe Cruz.

Candidata democrată Gretchen Whitmer, noul guvernator al statului Michigan

Candidata democrată Gretchen Whitmer a fost aleasă în funcţia de guvernator al statului Michigan, învingând candidatul republican Bill Schuette, conform estimărilor făcute de experţi, relatează BBC.

Whitmer este una dintre cele 11 femei care candidează pentru funcţia de guvernator în Statele Unite.

Victoria ei ar marca finalul a opt ani de conducere republicană în statul Michigan.

Gretchen Whitmer, în vârstă de 47 de ani, este fostul lider al opoziţiei din Senat. Promisiunile sale de campanie au cuprins îmbunătăţirea serviciilor de bază, precum sănătatea şi infrastructura. Unul dintre sloganurile campaniei sale a fost „Să reparăm odată drumurile”.

Donald Trump cataloghează noaptea alegerilor drept un "succes fantastic"

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirma într-un scurt mesaj pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un "succes fantastic", în contextul în care rezultatele de până acum indică faptul că republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

"Succes fantastic astăzi seară. Vă mulţumesc tuturor", a scris preşedintele pe Twitter.

Casa Albă: „A fost o noapte bună pentru preşedintele Donald Trump”

Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a transmis că Administraţia preşedintelui american Donald Trump este optimistă în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor legislative parţiale şi regionale de marţi, relatează CNN.

Sanders a lăudat victoriile mai multor candidaţi, printre care a lui Mike Braun în Indiana şi a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menţionând faptul că susţinerea oferită de Donald Trump a făcut diferenţa în cadrul alegerilor.

„Până acum a fost o noapte bună pentru preşedinte”, a declarat Sanders, adăugând că „mai urmează totuşi multe ore”.

„Suntem mulţumiţi de ce avem până acum. Va fi totuşi o noapte lungă, probabil şi o dimineaţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebată dacă preşedintele va contacta liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, pentru a se oferi să lucreze cu ea dacă democraţii preiau controlul Camerei Reprezentanţilor, Sanders a sugerat că acest lucru nu se va întâmpla.

„Nu sunt sigură dacă o va contacta pe Nancy Pelosi”, a declarat Sanders.

Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, însă ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor-presă

Partidul Republican îşi menţine controlul asupra Senatului Statelor Unite, însă pare să fie pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanţilor, estimează presa americană, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Republicanii au reuşit să-şi salveze majoritatea deţinut în Senat, după victoriile candidaţilor republicani în alegerile din Texas, Indiana şi Tennessee.

În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susţinut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidate republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen.

În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020.

NBC estimează că democraţii au câştigat 229 de locuri în Camera Reprezentanţilor, unde sunt necesare 218 voturi pentru a deţine majoritatea. 
 
CBS News comentează că probabila victorie a democraţilor în Camera Reprezentanţilor reprezintă o lovitură puternică pentru preşedintele Donald Trump şi republicani.
 
Democraţii au avut ultima oară majoritatea în Camera Reprezentaţilor în anul 2010.

Rashida Tlaib, prima femeie de origine palestiniană aleasă pentru Congresul SUA

Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanţii din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcţie, conform estimărilor NBC News.

Tllaib va ocupa funcţia din Camera Reprezentanţilor, deţinută de către democratul John Conyers, care a părăsit biroul anul trecut în urma unor acuzaţii de abuz sexual.

În urmă cu zece ani, Tlaib a devenit prima femeie musulmană membră a corpului legislativ din Michigan. Fiica a doi imigranţi palestinieni, candidata l-a criticat în mai multe rânduri pe preşedintele american Donald Trump şi a fost arestată în urmă cu doi ani pentru că a întrerupt un discurs al preşedintelui în Detroit.

La ora locală 22.00 (5.00, ora României) s-au închis urnele de vot în alte patru state americane (Iowa, Montana, Nevada, Utah).

Cursă strânsă între Ted Cruz şi O'Rourke pentru funcţia de senator de Texas

Senatorul republican Ted Cruz şi democratul Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020, sunt aproape la egalitate în cursa pentru postul de reprezentat al Texasului în Congresul SUA, după numărarea a trei sferturi din voturi, potrivit NBC News.

Cruz are 49,8% din voturi, în timp ce contracandidatul său democrat are 49,6%, după numărarea a aproape trei sferturi din voturile exprimate în scrutinul din Texas.

Din cauza unor probleme tehnice, procesul de vot a fost prelungit cu o oră în câteva circumscripţii din comitatul Harris, statul Texas.

În contextul în care preşedintele Donald Trump a mobilizat armata şi a promis măsuri dure împotriva imigranţilor care vor să treacă din Mexic în Statele Unite, Beto O’Rourke a minimizat avertismentele liderului de la Casa Albă. "Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru noi să trăim în Texas şi la frontiera SUA cu Mexicul", a declarat Beto O’Rourke, care, potrivit unor analişti, ar putea deveni candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din 2020. Recent, Beto O’Rourke a negat că ar intenţiona să candideze împotriva lui Donald Trump.

NBC News estimează că democraţii au 65% şanse să obţină majortatea în Camera Reprezentanţilor

Partidul Democrat are şanse 65% să obţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor, arată o proiecţie realizată de experţi ai postului de televiziune NBC News.

În scrutin vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, vor avea loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, democraţii trebuie să câştige cel puţin 218 locuri, lucru care este considerat realizabil în contextul retragerii unor congresmeni republicani marcanţi şi al existenţei unor candidaţi democraţi puternici.

Joe Donnelly, senator democrat de Indiana, învins de republicanul Mike Braun-estimări

Senatorul democrat Joe Donnelly a fost învins de contracandidatul său republican, Mike Braun, victoria republicanilor reducând şansele democraţilor de a obţine majoritatea în Senat, potrivit estimărilor CBS News.

Poziţia lui Donnelly era considerată drept una foarte vulnerabilă încă dinainte de alegeri, având în vedere că alegătorii din statul Indiana au votat masiv pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016.

Pe de altă parte, postul CBS estimează că senatorii democraţi Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), şi Tammy Baldwin (Wisconsin) au fost realeşi.

Partidul Democrat obţine victoria în Virginia de Nord, în Camera Reprezentanţilor

Candidata democrată Jennifer Wexton a fost aleasă pentru Camera Reprezentanţilor, conform unor estimări realizate de presa americană, obţinând victoria în faţa candidatei republicane Barbara Comstock.

Victoria candidatei reprezintă un câştig important pentru Democraţi, având în vedere că regiunea a fost sub control Republican timp de aproximativ 40 de ani.

Barbara Comstock candida pentru al treilea mandat.

La ora locală 21.00 (4.00, ora României) s-au închis urnele în alte 14 state americane. Cetăţenii din zece state continuă să voteze.

Victorii pentru Partidul Democrat în Vermont şi sudul Floridei

Bernie Sanders, fost candidat prezidenţial în 2016, a câştigat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont, în timp ce Donna Shalala a obţinut victoria într-un district din Florida reprezentat până acum de republicani, potrivit sondajelor după închiderea urnelor, relatează CBS News.

Senatorul independent, afilat Grupului democraţilor din Senatul SUA, Bernie Sanders, care s-ar putea înscrie din nou în cursa prezidenţială, în 2020, a câştigat detaşat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont. În anul 2016, Sanders a pierdut alegerile primare din Partidul Democrat pentru nominalizarea la funcţia de preşedinte al SUA în faţa lui Hillary Clinton.

Democrata Donna Shalala a obţinut victoria în cursa pentru funcţia de membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Districtului 27 din Florida, funcţie ocupată până acum de Ileana Ros-Lehtinen (Partidul Republican).