Trei persoane au fost reținute astăzi în urma perchezițiilor care au avut loc astăzi. De asemenea au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare, ordine de plată, rapoarte de inspecție tehnică periodică, contracte de vînzare-cumpărare care conțin semne de falsificare, acte de ciornă, mijloace financiare necontabilizate.

La PCCOCS au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care 3 persoane au fost reținute. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă de pînă la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de pînă la 10 ani.

Pentru infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Amintim că mai multe descinderi au avut loc astăzi la mai multe Birouri de Înmatriculare și Stații de Testare a Vehiculelor din municipiul Chișinău. Perchezițiile au pornit după ce conducerea Agenției Servicii Publice, a sesizat oamenii legii care pe parcursul efectuării urmăririi penale, au conlucrat cu procurorii în vederea cercetării circumstanțelor cazului.

Cele peste 20 de percheziții au avut loc într-un dosar de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Conform materialelor cauzei în perioada anului 2017-2018 funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice (experți tehnici în cadrul Birourilor Înmatriculare și experți tehnici din cadrul Stațiilor de Testare a Transportului) au creat o schemă infracțională conform căreia, falsificând mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, au însușit mijloace bănești destinate achitării împozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicolele din R. Moldova).