Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu este de acrod ca judecătorii să fie incluși în noua lege a salarizării din sistemul bugetar, anunțată de Guvern, pe motiv că salariul unui magistrat va fi mai mic, la sfârșitul unui an, cu circa 1 600 - 1 700 de lei, scrie ziarulnational.md.

Membrii CSM au avizat astăzi negativ proiectul și au decis să solicite menținerea legii speciale actuale de salarizare a procurorilor și judecătorilor din R. Moldova, printre cei mai bine plătiți bugetari ai statului în prezent. 

„Opinia noastră este să fie menținută legea noastră specială. Cred că și procurorii sunt de acord cu noi”, a declarat magistrata Nina Cernat la ședința de astăzi a CSM, adăugând că noua lege ar prevedea o „diminuare considerabilă atât a salariilor judecătorilor, cât și a celor pentru personalul tehnic”.

Potrivit Ninei Cernat, salariul de referință pentru un judecător se propune a fi de 2 200 de lei pentru anul 2019, iar un magistrat cu o vechime în muncă mai mică de 16 ani ar urma să aibă salariu de bază lunar puțin peste 5 000 de lei, iar unul cu peste 16 ani vechime în muncă - 5 156 de lei. Totodată, noua lege prevede tăierea premiilor și a ajutoarelor sociale. 

„Dacă te uți așa, salariile se majorează, dar în comparație cu ce este acum, cu premiile și toate celelalte, salariile scad de fapt”, a fost de acord și președintele CSM, Victor Micu.

Ținem sa precizam ca salariile judecătorilor încep de la 25 de mii de lei. Spre exemplu, Nina Cernat de la CSM, are o leafă de 28 de mii de lei lunar și o pensie de 12,4 mii de lei pe lună, iar azi și-a exprimat nemulțumirea față de nou legea a salarizării întrucât aceasta îi va scădea veniturile cu ... 1 600 de lei pe an.