Mai multe descinderi au loc în acest moment la mai multe Birouri de Înmatriculare și Stații de Testare a Vehiculelor din municipiul Chișinău. Perchezițiile au pornit după ce conducerea Agenției Servicii Publice, a sesizat oamenii legii care pe parcursul efectuării urmăririi penale, au conlucrat cu procurorii în vederea cercetării circumstanțelor cazului.

Cele peste 20 de percheziții au loc într-un dosar de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Conform materialelor cauzei în perioada anului 2017-2018 funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice (experți tehnici în cadrul Birourilor Înmatriculare și experți tehnici din cadrul Stațiilor de Testare a Transportului) au creat o schemă infracțională conform căreia, falsificând mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, au însușit mijloace bănești destinate achitării împozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicolele din R. Moldova).

La moment au fost identificate circa 500 cazuri de neachitatre a taxei, pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat un prejudiciu estimat preventiv de aproximativ 1 mln de lei.

Temei pentru sesizare au fost materialele remise de conducerea Agenției Servicii Publice, care pe parcursul efectuării urmăririi penale, au conlucrat cu procurorii în vederea cercetării circumstanțelor cazului. Dacă vor fi găsiți vinovați, pentru comiterea infracțiunii de abuz de serviciu aceștia riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 10 ani. Pentru infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false se pedepsesc cu cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.