O adolescentă de 16 ani din satul Crihana Veche, raionul Cahul, a fost găsită decedată în casă în această dimineață. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cel mai probabil fata a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon emanat de soba din locuință, transmite IPN citând un comunicat de presă al IGSU.

Medicii au fost alertați în această dimineață, la ora 08.02. Aceștia au efectuat manevre de resuscitare, însă minora nu a supraviețuit. În urma primelor cercetări în locuință, a fost găsit jăratic în sobă, iar în încăpere se simțea miros de fum. Cauza exacta a decesului fetei  urmează să fie stabilite în urma expertizei medico-legale.

Pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să nu lase aprins focul în sobă pe parcursul nopții și să verifice starea instalațiilor de încălzire înainte de utilizarea acestora.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în sezonul rece trecut au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu CO, în care și-au pierdut viața 18 persoane, dintre care patru minori.

Contactată de IPN, primarul satului Crihana Veche, Rodica Cucereanu, a afirmat că minora decedată provine dintr-o familie obișnuită, cu trei copii, aceasta fiind cea mai mare dintre aceștia. Adolescenta învăța la colegiul de medicină din orașul Cahul.

Rodica Cucereanu a mai menționat că în localitate în fiecare an, înainte de începerea sezonului rece, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale Cahul, mergând din casă în casă, desfășoară campania de informare a locuitorilor privind măsurile de securitate pentru evitarea intoxicării cu monoxid de carbon și protecție împotriva incendiilor.

Primarul a afirmat că deocamdată în localitate nu au fost instalate detectoare de fum în casele celor care provin din familii social vulnerabile, în cadrul programul „O casă protejată, o viață salvată”. Dar Primăria a  prezentat Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale Cahul lista familiilor eligibile