O grupare specializată în organizarea schemelor de transportare și comercializare a marijuanei și heroinei în cantități deosebit de mari, a fost deconspirată de angajații Direcției de Combatere a Crimei Organizate a INI, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, dar și cei de la Agenția Națională a Penitenciarelor. Gruparea era coordonată de deținuții din Penitenciarul nr. 1 Taraclia și Penitenciarul nr. 5 Cahul.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției, membri ai grupării erau cinci bărbați, printre care si doi condamnați, cu vârste cuprinse între 25 și 38 de ani, care au fost monitorizați timp de un an.  

Ca urmare a investigațiilor efectuate de forțele de ordine, s-a stabilit că, persoanele condamnate coordonau activitatea infracțională prin intermediul telefoanelor mobile pe care le dețineau illegal, iar o parte din bani destinați pentru procurarea drogurilor erau transferați  pe contul de  telefonie mobilă a acestora.

Ulterior, aceștia,  le comunicau intermediarilor despre cantitatea de droguri care urma să o pregătească și ce bani să încaseze de la cumpărător.

Transmiterea drogurilor și primirea banilor se efectua din mână în mână, fapt care a fost fixat de oamenii legii. Astfel, ofiţerii de investigaţii au creat ambuscade în vederea reţinerii acestora în flagrant delict.

La 1 noiembrie curent,  în vederea documentării acestui canal de comercializare a drogurilor, infractorii au fost localizați și reținuți în flagrant, în timpul comercializării drogurilor.

În cadrul perchezișțiilor efectuate, oamenii legii au fost găsit și ridicat mai multe telefonae mobile, cartele SIM, droguri, utilaje artizanale de consumare a drogurilor, dar și mijloace bănești obținute în urma comiterii infracțiunii.

Trei dintre suspecți sunt reținuți, iar doi, aflați în penitenciar urmează a li se înainta învinuirea.

Dacă  vinovăția suspecților va fi dovedită, aceștia  riscă  pedeapsă de la 7 la 15 ani privațiune de libertate.