Președintele Igor Dodon a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat totalurile vizitei sale la Moscova, că „din martie 2017, în premieră un oficial moldovean va pleca în Federeația Rusă”

Șeful statului spune că este vorba despre un secretar de stat din cadrul Ministerului de Externe. 

„Primul contact la nivel de ministere de externe va avea loc în această săptămână, pe 8 noiembrie la Moscova. Secretarul de stat al ministerului de externe din Republica Moldova pleacă în Federația Rusă. În premieră după martie, 2017, când Guvernul R. Moldova a interzis tuturor oficilailor să meargă în Federația Rusă”, a declarat președintele. 

Amintim că speaker-ul Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au avut pe 9 martie 2017, o întrevedere cu ambasadorul Rusiei de atunci la Chişinău, Farit Muhametşin. Primele persoane în stat şi-au exprimat atunci îngrijoarea faţă de abuzurile şi intimidările la care sunt supuşi oficalii atunci când trec frontiera Federaţiei Ruse. În acest context, până la soluţionarea problemei, partea moldovenească a decis să ceară oficialilor moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia.