Procurorii Anticorupție au descins săptămâna trecută la Punctul Vamal Leușeni într-un dosar penal pornit pe art. 324, aliniat 2 (corupere pasivă). Sursele Deschide.MD spun că în urma perchezițiilor, de la vameși ar fi fost ridicate sume de bani asupra cărora există bănuială că ar avea proveniență ilegală.

Măsurile speciale de investigație ar fi presupus inclusiv înregistrări video în care au fost surprinse momentele când angajații vamali luau mită. Infracțiunile ar face parte din cunoscutele scheme în lanț când banii adunați ilegal sunt reîmpărțiți angajaților în funcție de statutul pe care aceștia îl au. 

În prezent, în dosar figurează șapte bănuiți, însă aceștia nu au fost reținuți. În timpul audierilor, o parte dintre ei și-ar fi recunoscut vinovăția, mai spun sursele noastre.

Procurorul de caz, Victor Munteanu, a refuzat să ne confirme sau să infirme operațiunea, îndemnându-ne să vorbim cu ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție. Anastasia Mihălceanu nu ne-a răspuns la apel, zilele trecute informându-ne că se află în concediu. 

Dacă vor fi găsit vinovați, vameșii riscă închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

-- Ținem să precizăm că una dintre cele mai răsunătoare operațiuni care a vizat schemele de corupție de la vamă a avut loc în luna septembrie 2016. În urma deschiderilor de atunci, la Vama Tudora și Palanca, au fost reținuți 28 de lucrători vamali.