În anul 2018, conform deciziilor autorităților publice locale, au fost reorganizate zece instituții de învățământ general. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, anul acesta nu a fost închisă nicio școală.

Într-un răspuns pentru IPN, Ministerul menționează că un liceu a fost reorganizat în gimnaziu. Trei gimnazii au devenit filiale, iar încă trei au fost reorganizate în gimnazii-grădiniță. O școală primară a devenit filială, alta a fost reorganizată în școală primară-grădiniță. Tot anul acesta, un gimnaziu-filială a fost reorganizat în gimnaziu.

În anul 2018 a fost înființată o instituție de învățământ de tip gimnaziu în Ungheni și deschise trei instituții private în municipiul Chișinău – două licee și o școală primară-grădiniță.

Acum un an, ministra educației, Monica Babuc, a declarat că în procesul de optimizare a instituțiilor de învățământ din țară au fost admise acțiuni pripite și chiar greșite. În acest context, Ministerul planifica să-l revizuiască, cu aplicarea în cadrul evaluării a patru grupuri de indicatori. În perioada în anilor 2010-2017, în Republica Moldova au fost închise 218 școli, iar alte 303 au fost reorganizate. Premisele care au dus la această reformă, spunea ministra, sunt numărul mic de elevi, lipsa cadrelor didactice, dar și prognozele demografice negative pentru localitățile în care au fost optimizate școlile.