Doctorița de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, Alla Valenga, bătută de ruda unei paciente, a câștigat procesul intentat conducerii instituției în care lucrează.

Mai exact, Valenga a reclamat faptul că ceea ce i s-a întâmplat a fost catalogat de către o comisie care a analizat incidentul, creată la solicitarea administrației spitalului, drept „accident în afara muncii”, scrie Ziarulnațional.md.

Instanța a dispus achitarea unui prejudiciu moral și a unei indemnizații medicului maltratat în sumă totală de aproape 250 de mii de lei pentru faptul că în acest caz a fost un accident de muncă. 

„Administrația spitalului a demonstrat lipsă de compasiune, colegialitate, susținere și solidarizare cu medicul care a suferit enorm, și fizic, și psihic în urma unui caz de violență grav”, a comentat Ala Nemerenco, consilieră municipală în Chișinău și fostă consilieră la Ministerul Sănătății din România.

Amintim că șefa secţiei Terapie nr.2 de la Spitalul nr.1, Alla Valenga, a ajuns la Urgență în luna martie curent, după ce a fost bătută de soțul unei paciente în vârstă de 70 de ani decedate. Bărbatul a bătut medicul pe motiv că nu ar fi întreprins nimic pentru a o salva pe soția sa. Valenga a fost diagnosticată atunci cu comoție cerebrală și mai multe coaste rupte.

Menționăm că, după acest incident, Parlamentul a înăsprit pedepsele pentru maltratarea medicilor. Astfel, ultragierea lucrătorului medical va fi sancționată cu amendă de la 500 până la 1 250 de lei, iar acţiunile huliganice şi vătămarea corporală a medicilor va fi sancționată cu până la 7 500 de lei sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.