Felul în care se manifestă diplomația R Moldova este criticat de Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău.

Astfel într-o postare pe pagina personală de Facebook, Victor Chirilă arată impasul în care au intrat relațiile din R Moldova și UE, precum și cauzele acestuia.

Dialogul politic cu UE, în special la nivel înalt, a ajuns în impas ca urmare a derapajelor democratice, lipsei de progrese reale în combaterea corupției și a desconsiderării flagrante a statului de drept”, a scris Victor Chirilă.

Președintele APE concluzionează că macro-politica contează la Bruxelles.

UE a suspendat, de asemenea, asistența sa macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro până la îndeplinirea precondițiilor politice. Prin urmare, ”macro-politicul”, vorba ministrului Ulianovschi, contează foarte mult la Bruxelles”, a precizat Victor Chirilă.

Analistul trece în revistă și situația politicii externe față de Statele Unite ale Americii, precizând că derapajele democratice pot compromite relația dintre cele două state.

Dialogul strategic cu SUA este, deocamdată, unul pro forma, fără rezultate substanțiale, iar șansele Republicii Moldova de a fi inclusă într-un eventual nou Program SUA Provocările Mileniului pot fi compromise de derapajele antidemocratice”, opinat Victor Chirilă.

Nu este ocolită nici relația avută cu Federația Rusă.

Victor Chirilă scrie că „politica externă în raport cu Federația Rusă este una eratică, imprevizibilă, voluntaristă și lipsită de orice viziune instituțională pe termen scurt și mediu”.

De asemenea, președintele Asociației pentru Politică Externă consideră că „parteneriatului strategic de integrare europeană cu România îi lipsește ambiție și viziune pe termen lung, care ar fi pe măsura obiectivului de integrare economică a Republicii Moldova cu UE stipulat în Acordul de Asociere”.

Ca urmare „accentul pus aproape exclusiv pe interconectarea energetică cu România este insuficient pentru transformarea integrării economice într-un motor al viitoarei integrări politice cu UE”, consideră Victor Chirilă.

În ce privește relația cu Ucraina, Victor Chirilă precizează că „autoritățile moldovene subestimează gravitatea planurilor autorităților ucrainene de a construi o serie de hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru, care pot genera o catastrofă ecologică și pune în pericol securitatea alimentară și economică a Republicii Moldova”.

Ca o concluzie, președintele Asociației de Politică Externă consideră că „diplomația noastră este incapabilă să asigure o politică coerentă și credibilă în dialogul cu principalii săi parteneri externi.”