Meciul celor mai sonore nume care pot fi auzite în spațiul public din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba despre examinarea recursului împotriva deciziei din 28 februarie 2018 a Curţii de Apel Chişinău, prin care au fost respinse mai multe cereri în dosarul Vladimir Plahotniuc vs. Viorel și Victor Țopa, iar intervenient accesoriu este fostul premierul Vlad Filat.

Potrivit deciziei CSJ, în 2010, Vlad Plahotniuc i-a chemat în judecată pe Viorel Țopa, Victor Țopa , SRL „Știri Media Grup” și SRL „Jurnal de Chișinău Plus” cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale și repararea prejudiciului moral. Doi ani mai târziu, judecătoria Buiucani a dispus atragerea în acest proces de judecată ca intervenient accesoriu pe fostul premier Vlad Filat.

După încă trei ani, în 2015, magistrații de la Judecătoria Ciocana au admis parțial cererea lui Plahotniuc și i-a obligat pe Viorel și Victor Țopa să dezmintă informațiile care se referă la actualul președinte PD, Vlad Plahotniuc și anume că: „Vladimir Plahotniuc a devenit ilegal proprietar al Victoriabank; a devenit ilegal proprietar al postului de televiziune Prime; l-a deposedat de afaceri și business pe Țopa Viorel; este beneficiarul tuturor acțiunilor colaboratorilor CCCEC; că Țopa Viorel a fost atacat, torturat, intimidat, percheziționat acasă de către colaboratorii CCCEC la indicația lui Plahotniuc Vladimir; invită la „Nobil Club” judecătorii, unde aceștia își scriu hotărârile; dă indicații lui Zumbreanu, Galeru, colaboratorilor organelor procuraturii; dă indicații și primește rapoarte privind îndeplinirea indicațiilor de la diferite autorități publice; a încercat să deposedeze de licență postul de televiziune „ProTV”.

Prin aceeași decizie de judecată s-a dispus încasarea de Victor și Viorel Țopa, în beneficiul lui Vlad Plahotniuc, a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Magistrații, însă, au respins acțiunea în partea ce se referă la repararea prejudiciului moral.

Câteva zile mai târziu, SRL „Jurnal de Chișinău Plus” și cei doi Țopa au declarat un apel împotriva hotărârii Judecătoriei Ciocana, solicitând casarea hotărârii recurate și emiterea unei noi hotărâri de respingere a acțiunii integral.

Tot atunci și avocatul lui Vlad Plahotniuc a depus un recurs la Apel cerând să fie acceptată în întregime cerințele invocate în cererea de chemare în judecată. 

În timp ce cauza era examinată la Curtea de Apel, Viorel Țopa a cerut ca examinarea acesteia să fie strămutată la o altă Curte de Apel. Această cerere a fost expediată către Curtea Supremă de Justiţie.

Însă, la 30 ianuarie 2018, SRL „Jurnal de Chișinău Plus” a depus cerere de recuzare a completului de judecată care va examina cererea de strămutare înaintată de către Viorel Țopa, și anume în privința judecătorilor Iulia Sîrcu, Galina Stratulat și Iuliana Oprea, motivând că  au fost criticaţi de către sursa mass-media, fiind suspectaţi de lipsă de imparţialitate în mai multe cauze. Astfel, magistrații nu vor putea da dovadă de obiectivitate la judecarea acestei cauze și vor face tot posibilul să judece în defavoarea pârâtului SRL „Jurnal de Chișinău Plus”, pentru a se apăra de informaţiile difuzate.

CSJ a respins atunci, ca fiind neîntemeiată cererea de recuzare depusă de către SRL „Jurnal de Chișinău Plus” în privinţa judecătorilor completului Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea.

Azi, magistrații CSJ deja s-au expus asupra recursului pe care într-un final l-au declarat indamisbil.