Persoanele reţinute în "Dosarul judecătoarelor" au cerut examinarea contestaţiilor privind arestul preventiv în altă instanţă decât Curtea de Apel Chşinău. E vorba de patru magistrate şi un medic.

Astfel magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au decis, ca acestea să fie examinate la Curtea de Apel Bălți. Judecătorii din Capitala de Nord urmează să decidă dacă: Victoria Hadârcă, Svetlana Tizu, Ludmila Ouș, Liubovi Brânza și Vadim Scarlat vor rămâne în continuare în arest în izolator sau vor primi o altă măsură de arest preventivă. 

În majoritatea cazurilor se motivează solicităril de strămutare prin faptul că persoanele sunt învinuite în aceeași cauză penală intentată și în privința judecătorului Curții de Apel Chișinău, Brînza Liubovi și ar putea trezi aparențe de imparțialitate unui observator obiectiv. 

În cazul Ludmilei Ouș și a magistratei Liubovi Brânza se cere strămutarea din motiv că sunt judecători la Curtea de Apel Chișinău. 

Amintim că pe 23 octombrie procurorii și ofițerii anticorupție au descins la Curtea de Apel Chișinău, judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipală, precum și domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori, începând cu luna august a anului curent.

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influență, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. 

Procurorii și ofițerii anticorupție au documentat o schemă infracțională în mai multe episoade, în care sunt implicați 5 judecători, 1 procuror, 1 avocat, 1 asistent judiciar, 1 medic și un inculpat pe un dosar. 

Detalii: PA: Dosarul „judecătoarelor” a pornit de la decesul unui nou-născut

Detalii despre „dosarul judecătoarelor”: Sunt 10 reținuți // IMAGINI VIDEO: „Cum se împarte mita”

SURSE // Cine este procurora reținută în „dosarul judecătoarelor”

EXCLUSIV (SURSE) // Cine sunt cele cinci judecătoare reținute de ofițerii și procurorii anticorupție