(UPDATE 16:40)Într-un comunicat de presă publicat pe pagina ULIM, instituția dezminte cu vehemență informațiile publicate astăzi de portalul Deschide.MD, dar recunoaște că este în relații comerciale cu Moldinconbank. Ei mai spun că au luat legătura cu banca și cea din urmă le-ar fi promis să șteargă de pe site-urile de anunțuri oferte de vânzare a clădirilor ULIM.

Publicăm mai jos comunicatul universității. 

„Relațiile dintre Universitate și BC Moldindconbank sunt relații strict comerciale, ULIM fiind clientul băncii, ulterior informațiile sunt confidențiale. Informația publicată are scop de denigrare și este ruptă din context pentru a putea fi interpretată.

ULIM își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu prevederile Codului Educației al Republicii Moldova și a legislației aferente asupra domeniului învățământului superior atât în procesul de admitere pentru anul de studii 2018-2019 cât și în procesul didactic al anului academic în curs.

Administrația ULIM a solicitat explicații de la  BC Moldindconbank despre eroarea produsă, respectiv avem asigurări că eroarea admisă  și anunțurile plasate incorect pe siturile de comercializare a imobililor vor fi șterse și situația va fi remediată în cel mai scurt timp.

Acest fapt nu afectează sub nici o formă procesul didactic, salariile sunt achitate la timp, ultimul fiind achitat la data de 25 octombrie.

ULIM a fost și este cea mai mare și importantă instituție privată de învățământ din țară. Integritatea noastră nu va fi afectată de către pornirile tendențioase și frustrante ale unor foști colegi, nu ne va afecta planurile și strategia de dezvoltare și educarea generațiilor în continuare.

Acesta nu este primul atac asupra imaginii ULIM și înțelegem că nu este ultimul, de asta suntem mereu deschiși și transparenți pentru a oferi orice informație suplimentară cu referire la cele expuse mai sus. Prioritar pentru ULIM este procesul de învățământ, studentul și cadrul didactic ceea ce demonstrează încă o dată locul și rolul important al ULIM în spațiul academic autohton”.

Clădirile ULIM de pe strada Vlaicu Pârcălab, 52, au fost scoase la vânzare de către Moldinconbank. Informația se regăsește atât în lista publică a activelor pe care banca le vinde, cât și pe site-ul de anunțuri 999.md.

„Suprafaţa totală a terenului este de 0.6887 ha (constă din 2 numere cadastrale – nr.1 cadastral 0100206.021 cu suprafaţa de 0.3 ha cu o construcţie amplasată pe acest teren cu suprafaţa totală 6948,1 m.p. - şi respectiv nr. 2 cadastral 0100206.153 cu suprafaţa de 0.3887 ha cu 5 construcţii amplasate pe acest teren cu suprafaţa totală a construcţiilor 15.020,6 m.p ). Suprafaţa totală a construcţiilor (6 construcţii) este de 21.968,7 m.p. Preţul este negociabil”, comunica banca pe site-ul de anunțuri.

Sunat de reporterii Deschide.MD, actualul rector Iulian Galben, a negat informația. „Nu știu, este o informație falsă. Cereți informații de la bancă”, ne-a declarat Galben.  

Surse fiabile ne-au explicat că bunurile imobile ale ULIM-lui ar fi fost gajate de defunctul rector ULIM Andrei Galben în beneficiul omului de afaceri Anatol Stati, care are o dispută în instanțele de arbitraj internațional împotriva Kazahstanului. Între timp, creditele care ar fi fost luate de Anatol Stati de la Moldinconbank, nefiind onorate, ar fi dus la scoaterea în vânzare a clădirilor ULIM. 

Anatol Stati ne ne-a răspuns la apel pentru a ne confirma sau infirma cele comunicate de sursele noastre.

Deși instituția universitară știa despre existența contractelor păguboase semnate de defunctul rector, a efectuat admiterea în anul academic 2018-2019, punând în situație complicată studenții, dar și profesorii acestei instituții.

Actualmente Codul Educației nu conține prevederi exprese referitor la situații de criză financiară în instituțiile private de învățământ – cum se procedează cu studenții, care va fi soarta angajaților etc.

Ministerul Educației ne-a spus că examinează informația și va reveni cu o reacție în cel mai scurt timp.