Aproximativ un kilogram de VALSAFID – preparatul cu care s-au intoxicat mortal cei trei copii din satul Flocoasa – a ajuns la bunicul acestora cu grave abateri de la normele de securitate. Insecticidul a fost luat de la cooperativa agricolă din satul vecin Ciobalccia, unde bunicul lucra în calitate de tractorist.

Șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru Deschide.MD că cei de la cooperativă au cumpărat 25 de kilograme de VALSAFID. În mare parte, acesta a fost utilizat de către specialistul lor pentru cerealele aflate în depozitele cooperativei. 

Utilizarea acestui preparat se face conform unor reguli foarte stricte de securitate. Faptul, însă, că un tub de VALSAFID a fost transmis unei persoane terțe, care nu are cunoștințe speciale despre utilizarea preparatului, reprezintă o gravă încălcare, spune Gaberi. 

În acest sens urmează să facă mai multă claritate procuratura. Între timp, specialiștii ANSA investighează tot traseul acestei subtanțe de la momentul intrării în țară până la utilizarea în cazul soldat cu urmări tragice în s. Flocoasa. 

Gaberi a precizat că la interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi.

Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament anti-gaz special, destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice. Măsurile de tratare se realizează într-o încăpere cu izolarea ermetică, care nu permite eliberarea gazului din încăperea.

Este de menționat că, potrivit prevederilor Legii 119 din 22.06.2004 cu privire la produse de uz fitosanitar și la fertilizanți, cu modificările din 23.11.2017, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoria de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare specială. Certificatul de perfecționare specială se eliberează utilizatorilor profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, organizat de ANSA  în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cât despre legalitatea acestui produs în Moldova, directorul Centrului De Stat Pentru Atestarea Și Omologarea, Vladimir Moșoi, ne-a declarat că VALSAFID a fost omologat încă acum vreo 15 ani, iar din 7 în 7 ani s-a efectuat - conform regulamentului - o reînregistrare a prodului. 

Ținem să precizăm că trei copii au decedat pe parcursul zilei de luni și marți fiind intoxicați cu substanța toxică VALSAFID. Insecticidul a fost inhalat de copii după ce bunicul acestora a dezinsectat grâul într-o anexă a casei. Mama a doi dintre copiii decedați și bunica lor au ajuns în stare gravă la un spital din Chișinău. Internați sunt și medicii de la salvare care au fost duminică seara să acorde ajutor medical membrilor familiei care acuzau vomă și dureri de cap.