Zeița Themis - femeia cu ochii legați care reprezintă personificarea ordinii naturale stabilite prin lege, ar fi scăpat sabia din mână de-ar fi citit o sentință dată săptămâna trecută de Judecătoria Chișinău. Primarul de Soroca a fost amendat cu 9000 de lei după ce pe pagina de facebook a Primăriei, au apărut imagini video în care două tinere mănâncă și scuipă coji de semințe într-un parc din orașul pe care-l conduce.

Pe data de 3 noiembrie 2017, două tinere au fost filmate într-un parc din Soroca, în timp ce una dintre ele mânca semințe și scuipa jos. Deși primarul de Soroca, Victor Său, i-a făcut observație, aceasta a continuat să facă mizerie. La scurt timp, le-a făcut observație și o angajată a Primăriei care a filmat discuția și a publicat-o pe pagina de facebook a Primăriei Soroca.

 „Generația tânără care vrea să trăiască curat și frumos, dar nu menține nimic din păcate... Știu că o mare parte dintre noi am mâncat semințe în parc, însă nu este cazul să vă revoltați atât de mult. Dacă cereați scuze și promiteați că nu se va repeta, cred că nu era să fie publicat acest video”, a scris angajata Primăriei atașat la imaginile video. 

Mai târziu, Olga Melnic, una din protagonistele filmulețului a ținut să vină cu un comentariu pe rețeaua de socializare. „Bună seara celor care m-au recunoscut. Îmi pare rău că m-am făcut publică în așa mod. E foarte ușor să comentezi și să critici pe cineva când nu cunoști situația reală. Nu vă agățați de copil, că nu are nicio atribuție. După cum vedeți: nu mănânc semințe și cine cu adevărat mă cunoaște știe că nu obișnuiesc să fac gunoi în public”.

Cele două tinere au sesizat ulterior Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Și nu de capul lor. „Din câte am înțeles una dintre ele ar fi nepoata unui angajat de-al Centrului”, ne spune primarul de Soroca. 

Deși Primăria Soroca a șters imaginile imediat ce a fost atenționată de către Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, cazul a ajuns în Instanță. Pe data de 24 octombrie, curent, judecătoarea Irina Păduraru, pronunță verdictul său: primarul de Soroca, amendat cu 9000 de lei pentru că a admis publicarea imaginilor pe pagina de facebook a Primăriei și pentru că imaginea în sine reprezintă (!!!) date cu caracter personal.

În sentință, reprezentanții Primăriei Soroca precizează un detaliu important: numele tinerelor nu au fost publicate. Ba mai mult, Primăria a aflat cine sunt ele din scrisoarea Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

„Primăria n-a afişat numele şi prenumele persoanelor date fiindcă nu le-a ştiut, pur şi simplu a postat cadrele date să fie apreciate acţiunile lor de către locuitorii oraşului”, spun cei de la Primăria Soroca.

Chiar și așa reprezentanții Centrului au insistat că administrația publică din Soroca a violat datele cu caracter personal ale celor două fete.

Primarul Victor Său ne-a declarat că este o decizie absurdă pe care o va contesta neapărat. „În primul rînd imaginile au fost șterse, în al doilea imaginile au fost publicate de către un angajat al Primăriei, dar cel recunosc vinovat sunt eu. Este de-a dreptul amuzant”, a comentat Său. 

Șeful Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Eduard Răducan, ne-a declarat că nu ne poate spune mai mult decât acțiunile pe care le-au întreprins colaboratorii săi și că în general sentința este una corectă. Întrebat dacă știe despre vreo eventuală legătură de rudenie între victime și angajații săi, Răducan ne-a spus că NU, dar ne-a îndemnat să-i comunicăm mai multe detalii dacă cunoaștem.

În ultimă instanță am cerut și opinia lui Sergiu Bozianu, Președinte la Asociația pentru Protecția Vieții Private, care ne-a declarat: „Potrivit convențiilor internaționale, imaginea în sine este dată cu caracter personal, doar că această încadrare poate fi supusă excepției atunci când există un interes public care poate fi argumentat”. Rugat să-și exprime un punct de vedere nemijlocit asupra cazului cu fetele care mâncau semințe, Bozianu a spus că este destul de complicat să aibă o concluzie evidentă. Cert este faptul că angajata Primăriei ar fi trebuit să încerce alte măsuri de reprimare a tinerelor, cum ar fi chemarea poliției în vederea stabilirii unei amenzi. 

Mai jos publicăm sentința dată de magitrata de la Judecătoria Chișinău.