Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a autosesizat pe marginea cazului de intoxicație, care a avut loc în satul Flocoasa, raionul Cantemir și a pornit o investigație detaliată referitor la proveniența insecticidelor care ar fi cauzat moartea a trei copii.

„Imediat, după parvenirea informației cu privire la intoxicație, specialiștii Direcției raionale pentru siguranța alimentelor Cantemir, în comun cu reprezentanții procuraturii raionale și ai comisariatului raional de poliție s-au deplasat la fața locului, unde au constatat, că  într-o gospodărie privată, în scop de păstrare a unui lot de grâu de 7-8 tone, a fost aplicată o doză sporită de fumigant, măsurile de protecție fiind ignorate”, se spune într-un comunicat al ANSA

Reprezentanții ANSA mai spun că a fost asigurată paza, pentru a nu admite pătrunderea în local a persoanelor străine. Specialiștii ANSA au discutat cu medicii de la spitalul de urgenţă pentru a-i informa despre specificul produsului chimic în vederea alegerii schemei de tratament.

Azi, un grup de specialiști din aparatul central ANSA s-a deplasat în raionul Cantemir, pentru a stabili proviniența fumegantului și pentru a lua toate măsurile de prevenire a utilizării acestui preparat periculos.

------------------------------------- Amintim că două femei, de 33 și, respectiv, 57 de ani, dar și trei copii, două fetițe de 4 și 11 ani, precum și un băiat de 8 ani, au ajuns ieri la spital după ce ar fi inhalat vapori de insecticid „Valsofid”. La scurt timp după internare, fetița de 4 ani a decedat din cauza  unui stop cardio-respirator, iar peste câteva ore a decedat și sora ei de 11 ani, în mâinile medicilor care au venit cu serviciul AVIASAN de la Chișinău.

Verișorul acestora, băiatul de 8 anișori, a decedat aseară, în jurul orei 20:00, la Centrul Mamei și Copilului, iar mama fetițelor și bunica se află în stare extrem de gravă într-un spital din capitală.