Noi detalii despre cazul familiei intoxicate cu insecticide în localitatea Folcoasă, Cantemir, după ce Sergiu Obreja, primarul din localitate, declarase anterior că familia ar fi chemat ambulanța la domiciliu și în noaptea de duminică spre luni. Informația a fost confirmată și de către reprezentanții Centrului Național de Asistență Medicală Urggentă Prespitalicească, doar că aceștia ne-au spus că mama copiilor ar fi refuzat internarea.

Solicitată telefonic, Diana Blanaru, purătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a declarat pentru Deschide.MD că înainte de a fi transportați la spital, membrii familiei în care s-a produs tragedia au mai solicitat intervenția unei ambulanțe, dar au refuzat să fie transportați la spital.

„Primul apel a fost înregistrat în noapte de 29 octombrie,în jurul orei 03:15, iar la fața locului s-a deplasat o ambulanță, unde au găsit copii cu simptome de vomă, dureri epigastrice și amețeală. Femeia le-a declarat medicilor că voma la copii ar fi apărut brusc, pe la ora 23:00, după ce ar fi mâncat. Medicii le-au acordat asistență medicală și au insistat ca aceștia să fie transportați la spital, însă mama copiilor ar fi refuzat, acest fiind indicat și în acte, iar dimineață au mai făcut un apel la ora 06:59 și deja au fost transportați la spitalul din Cantemir”, a precizat Blanaru.

Potrivit lui Iurie Mihaescu, directorul Spitalului Raional Cantemir, pacienții au fost aduși în stare gravă, iar fetițele care au decedat ar fi putut fi salvate, dacă erau aduse mai devreme la spital.

Reamintim că cele două femei, de 33 și, respectiv, 57 de ani, dar și trei copii, două fetițe de 4 și 11 ani, precum și un băiat de 8 ani, au ajuns ieri la spital după ce ar fi inhalat vapori de insecticid „Valsofid”. La scurt timp după internare, fetița de 4 ani a decedat din cauza  unui stop cardio-respirator, iar peste câteva ore a decedat și sora ei de 11 ani, în mâinile medicilor care au venit cu serviciul AVIASAN de la Chișinău.

Verișorul acestora, băiatul de 8 anișori, a decedat aseară, în jurul orei 20:00, la Centrul Mamei și Copilului, iar mama fetițelor și bunica se află în stare extrem de gravă într-un spital din capitală.

Este de menționat că Ministerul Sănătății a creat o comisie care investighează circumstanțele în care au decedat cele două fetițe intoxicate cu pesticide. De asemenea, și Procuratura raionului Cantemir investighează  acest caz.