Apar noi detalii despre tragedia din satul Flocoasa, raionul Cantemir, unde două fetițe au murit, iar verișorul, mama și bunica acestora, se află în stare gravă la spital, după ce s-ar fi intoxicat cu ierbicide. Primarul din localitate susține că familia ar fi solicitat intervenția unei ambulanțe și duminică seara, iar directorul Spitalului raional Cantemir, este de părerea că fetițele ar fi putut fi salvate dacă erau aduse mai devreme la spital.

Solicitat telefonic, primarul Sergiu Obreja, ne-a declarat că mai mulți experți au examinat pe parcursul zilei soba din casa familiei unde s-a produs tragedia, au ridicat mostre din ceea ce au mâncat copii și au luat la examinare grâul despre care se zice că a fost prelucrat cu insecticide de către bunicul acestora într-o încăpere de lângă odaia în care dormeau copiii și cele două femei.

Obreja ne-a mai comunicat că aseară, în jurul orei 23:00, familia a solicitat intervenția unei ambulanțe, însă medicii i-ar fi examinat și le-ar fi administrat pastile. Bunicul fetițelor în această dimineață a solicitat din nou intervenția unei ambulanțe, iar ulterior victimile au fost transportate la spitalul raional Cantemir.

Potrivit lui Iurie Mihaescu, directorul Spitalului Raional Cantemir, pacienții au fost aduși în stare gravă, iar fetițele care au decedat erau în stare extrem de gravă. Acesta a mai menționat că ele ar fi putut fi salvate, dacă erau aduse mai devreme la spital.

"La ora  7:45, o ambulanță a transportat trei pacienți, iar la ora 8 încă doi pacienți. Bunica, două nepoțele și un nepoțel, dar și mama fetițelor decedate. Au fost internați în sectia de reanimare. Fetița de 4 ani a decedat din cauza  unui stop cardio-respirator, iar la scurt timp a decedat și sora ei de 11 ani, în mâinele medicilor care au venit cu serviciul AVIASAN de la Chișinău. Nu cunosc dacă a fost solicitată și aseară intervenția unei ambulanțe, dar ar fi fost salvate dacă ar fi fost aduse la spital, după ce au inhalat substanța otrăvitoare”, susține Mihaescu.

Mihaescu a mai adăugat și despre faptul că victimile s-au intoxicat cu ierbicide „Valsofid”, o substanță toxică de gradul I.

Diana Blanaru, purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească, nu a putut să ne spună dacă aseară familia a solicitat ambulanța la domiciliu și ne-a sugerat să revenim mâine pentru a afla mai multe detalii.

Este de menționat că Ministerul Sănătății a creat o comisie care investighează circumstanțele în care au decedat cele două fetițe intoxicate cu pesticide. La fel și Procuratura raionului Cantemir investighează  acest caz.

Ceilalți trei pacienți, verișorul, mama și bunica au fost transportate la instituții medicale din Chișinău.