Instanța l-a condamnat contravențional pe Ilan Șor în dosarul pornit pe finanțarea ilegală a partidului său. Sentința a fost pronunțată vineri, 26 octombrie, ca urmare a sesizării făcute de Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru. Judecătorii l-au amendat pe Șor cu 9000 de lei, însă au refuzat să-i confiște cei 200 de mii de lei - suma constată ca fiind de proveniență ilegală.

Decizia a fost pronunțată în lipsa lui Șor, deoarece el a refuzat să vină la judecată. Totodată, instanța a constatat că Șor a semnat procesul-verbal cu privire la contravenție din 21 iunie 2018, fără a-l obiecta în vreun fel. Altfel spus, Șor și-a recunoscut vina în mod tacit. 

Primarul de Orhei a fost recunoscut vinovat de comiterea contravenţiei prevăzute de art. 48 al(1) Cod Contravențional. Până aici, parcă toate-s bune, doar că... aliniatul (2) al articolului respectiv prevede expres că „mijloacele băneşti utilizate în modul prevăzut la alin. (1) se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”, ceea ce în cazul lui Șor nu s-a întâmplat. Magistratul care a pronunțat decizia respectivă este Daria Sușchevici numită în funcția de judecător în 1996. 

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău timp de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Centru).

Vom aminti că în luna mai Președintele PUN, Anatol Șalaru, a anunțat că deține probe care confirmă că Partidul Shor este finanțat din Rusia. Prin urmare, cei de la PUN au cerut CEC-ului să excludă din campania electorală candidatul acestei formațiuni, ceea ce s-a și întâmplat la scurt timp.

-- Probele la care s-a referit Șalaru au relevat faptul că pe data de 4 mai, Alexei Evseev, cetățean al Federației Ruse a acordat un împrumut bănesc în valoare de 200.000 MDL întreprinderii "AirKlassika Group SRL" în baza contractului de împrumut din 3 mai, 2018. În aceeași zi, "AirKlassika Group SRL" a depus suma împrumutului primit - în mărime de 200.000 MDL - pe contul său de decontare și acordă, prin intermediul transferului bancar, împrumut bănesc în sumă de 200.000 MDL întreprinderii „Air Clasica” SRL în baza contractului de împrumut din 4 mai, 2018. 

Notă: 50% din acțiunile "AirKlassika" sunt deținute de Întreprinderea Federală de Stat de pe lângă administrația prezidențială a Federației Ruse  - „ЦЕНТР ФИНАНСОВОГО И ПРАВОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ”. 

Tot pe 4 mai, suma de 200.000 este transferată în calitate de donație bănească pe contul electoral al partidului Shor. Destinația Plății: pentru concurentul electoral Reghina Apostolova. 

În aceeași zi, suma donației primite este transferată de către Partidul Shor la conturile următorilor agenților economici:

TV-Comunicații SRL (RTR Moldova) - 90.000 MDL.

IPNA Teleradio-Moldova (Moldova 1) - 90.000 MDL

Radio Plai SRL - 10.000 MDL

Destinația plăților - plasarea publicității cu caracter electoral pentru candidatul Reghina Apostolova.