Fostul medic al Internatului Psihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, care la 25 octombrie 2016 a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru violarea a 16 paciente, se află încă în libertate, menționează Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, la care face referire IPN.

Potrivit Coaliției, din 2016 până acum, au fost amânate mai mult de 14 ședințe de judecată în instanța de apel, examinarea cazului fiind tergiversată de avocații inculpatului, care au invocate diferite motive. Ședințele au fost amânate de cel puțin două ori de instanța de judecată din cauza imposibilității formării completului de judecători. Următoarea ședință este planificată la sfârșit de noiembrie 2018.

Cazul medicului a fost făcut public în februarie 2013, când o femeie pacientă a internatului Psihoneurologic din Bălți, și-a a anunțat rudele că a fost violată de către medicul care o tratează. Ulterior, în timpul investigațiilor, au fost identificate alte 16 femei care au susținut că au fost violate și bătute.

Stanislav Florea a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Atât apărarea, cât şi acuzarea au atacat cu recurs sentința. În noiembrie 2016, procurorul Viorel Tureac declara pentru IPN că acuzarea invocă blândețea deciziei şi cere 15 ani de închisoare.