Investigațiile procurorilor în dosarul „Lăstărașul” au pornit de la demersurile primarului Ruslan Codreanu către Procuratură, CNA și Ministerul Justiției. Pe numele fostului director al Asociației Obștești „Lăstăraș”, Dorian Bogașevschi, reținut ieri de CNA și PA au fost intentate mai multe dosare și anterior. Nu doar acesta a fost vizat în investigații dar și mama sa, Bogașevschi Eugenia, care a fost director timp de 28 de ani.

Contactat de Deschide.MD, Codreanu a declarat că a făcut mai multe demersuri anterior la subiectul „Lăstăraș”.

„După trei ședințe în care am vorbit despre neregulile și ilegalitățile de la grădinița respectivă am făcut mai multe demersuri către Procuratură, CNA și Ministerul Justiției. Nu știu exact dacă anume în urma demersurilor mele a fost reținut fostul director al Asociației pentru că și anterior au fost pornite dosare la acest subiect. De aceea eu am solicitat informații de ce au fost clasate dosarele anterioare intentate pe conducerea Lăstăraș iar dacă nu au fost clasate să fie adăugate și demersurile mele la cele existente”, a declarat Codreanu.  

În luna mai 2018, Ziarul de Gardă scria că Ruslan Codreanu, primar interimar general al Chișinăului, a cerut eliberarea din funcție a Ianei Ceaușac, noua directoare a grădiniței respetive pentru că aceasta este nora fostei directoare Bogașevschi Eugenia și soția lui Dorian Bogașevschi.

Atunci edilul spunea că grădinița nr. 199 din sectorul Râșcani al Capitalei necesită reparație capitală iar utilajul este învechit. Mașina de spălat nu este racordată la sistemul de apă. Lipsesc corpurile de iluminat. În același timp primarul spunea că circa 14 milioane de lei se colectează de la părinți. Pentru anul 2016-2017 activitățile extracuriculare au fost prestate ilegal, pentru că insituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, deoarece nu are autorizații. Părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis.

Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat fiul Bogașevschi Dorian și Ceaușac Iana, soția fiului. Ceaușac Iana a fost numită director, iar Dorian președintele Asociației Lăstăraș. Solicit să faceți un demers către PG, CNI, Centrul de Sănătate Publică. Eu nu înțeleg de ce Direcția nu a anulat concursul. Eu cred că asta trebuie să se întâmple astăzi, să fie anulat concursul și eliberați toți din funcție”, a precizat Ruslan Codreanu.

În 2017, un grup de părinți de la Grădinița nr. 199, care are grupe private, s-au plâns că, deși achită suplimentar câte 1400 de lei pe lună, copiii nu învață nimic nou pe lângă programul grupelor obișnuite. Mai mult, părinții au depistat gândaci la bucătărie și în dulapul copiilor. Presa a scris că în Grădiniță nu se face curățenie, iar părinții trebuie să achite și serviciile de raparației a instituției preșcolare.

----------------------------------- Amintim că CNA și PA au găsit ieri la familia care conducea „Lăstăraș”, bani, apartamente, maşini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o şcoală privată şi alte afaceri.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, peste jumătate de milion de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de la domiciliul bănuitului – bani provenienţa cărora urmează să fie stabilită, este menționat într-un comunicat al CNA.